“Nisam bio spreman za to”: Više od polovine američkih pilota borbenih aviona prijavilo da ima RAK

Ukupno 894 članova udruženja, poznatih kao "rečni pacovi", odgovorili su na anketu sa sedam pitanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube screenshot

Prošle jeseni udruženje “Red river valej borbeni piloti” zatražilo je od svojih 3.400 članova, sadašnjih i bivših vojnih pilota, da odgovore na istraživanje o tome da li im je dijagnosticiran rak. Odgovor je bio “zapanjujući” rekao je vođa grupe.

Ukupno 894 članova udruženja, poznatih kao “rečni pacovi”, odgovorili su na anketu sa sedam pitanja među kojima je jedno glasilo: “Da li vam je ikad dijagnostikovan rak?”

– 500 njih, što je 56%, je odgovorilo “Da, otkriven mi je karcinom. To je bilo zapanjujuće. Nisam bio spreman za to”, rekao je penzionisani pukovnik, pilot aviona “F-15E udarni orao”, Vins “Astek” “Alkazar, prenosi Mek Klači.

Alkazar, koji nema rak, radi u Odboru za zdravstvena pitanja udruženja.

– Od 500 ispitanika koji su odgovorili da imaju bar jedan rak, 13% njih je otkrilo da im je otkriveno više vrsta raka – rekao je Alkazar.

Najčešći rak bio je melanom ili rak kože, a drugi najčešći je rak prostate, rekao je Alkazar.

Ograničenje istraživanja uključuje upozorenje da je zabeležen samo broj karcinoma među živim članovima i ne uključuje podatke koliko je bivših članova umrlo od raka.

Takođe, istraživanje nije uključilo ispitivanjena kom tipu aviona je pilot leteo kao ni starost kada je karcinom dijagnostifikovan.

Zbog zastrašujućih podataka, ovo udruženje priprema nacrt za obraćanje Kongresu kako bi zatražili da zakonodavstvo obavi iscrpniju naučnu studiju pod okriljem odeljenja za boračka pitanja i ministarstva odbrane kako bi se pregledala dokumentacija svih pilota, živih i umrlih, u poslednjih nekoliko decenija kako bi se utvrdilo koliko njih je obolelo od raka.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar