Pas šeta vas umesto vi njega? Naučite ga da ne vuče povodac uz pomoć DVE jednostavne METODE

Ne zaboravite ko je gazda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

“Stani!”
“Polako!”
“Smiri se!”

Zvuče li vam ove komande, tokom šetnje vašeg ljubimca, poznato?

Onaj koga pas nije vukao tokom šetnje je pravi srećnik.

Većina nas, na žalost, nije.

Foto/Pixabay.com

Vrlo je važno naučiti psa da hoda na povodcu, odnosno da ne vuče povodac i da ide uz vlasnika. Učenje može biti pravi izazov jer psi hodaju brže i uzbuđeni su zbog onoga što vide i njuše.

Postoje razni načini kako da naučite ljubimca da ne vuče tokom šetnje i neće svaka metoda biti podjednako uspešna za svakog psa.

Jedan od načina je poznat pod nazivom “Crveno svetlo – zeleno svetlo”. Za ovu metodu je potrebno da pas već zna osnovne komande, kao što su sedi i dođi. Čim pas počne da zateže povodac, aktivirajte crveno svetlo, odnosno stanite i čekajte.

Foto/Pixabay.com

Kad prestane da vuče i popusti povodac, pozovite ga da vam priđe, a zatim mu recite da sedne. Nakon toga ga pohvalite, nagradite poslasticom i nastavite da hodate – zeleno svetlo. Redovno ga nagrađujte dok hoda uz vas.

Ako vas povuče da nešto onjuši, ponovite korak crveno svetlo, ali kada se vrati do vas, nemojte ga nagraditi poslasticom, neka njušenje bude nagrada. Nakon nekoliko nedelja ćete primetiti da sve ređe zastaje, ali ne zaboravite da ga nagradite ako vas ne vuče.

Foto/Pixabay.com

Popularna je i metoda mamca i nagrade. Počnite tako što će pas stajati sa vaše leve strane. U levu ruku uzmite nekoliko poslastica i pružite ih psu da pomiriše. Zatim kažite “idemo” ili “idemo u šetnju” i polako počnite da hodate. Na početku obuke, na svakih nekoliko koraka poslasticu iz ruke dajte psu. Osigurajte dovoljno zaliha u levom džepu.

Ako pas počne da vas vuče napred ili u stranu, odmah stanite. Skrenite mu pažnju i pozovite ga da vam priđe i sedne. Kada vas posluša, nagradite ga. Zatim ponovite postupak.

Foto/Pixabay.com

Svakodnevnom vežbom broj koraka između nagrađivanja će se povećavati, a vremenom ćete moći slobodno da hodate, tek s vremena na vreme nagrađujući vašeg ljubimca poslasticom.

Stručnjaci su nam dali još nekoliko saveta.

Naučiti psa da hoda uz vas bez povlačenja povodca zahteva puno nagrađivanja. Zato je važno da ga nagrađujete poslasticama koje zaista obožava, a ne granulama koje mu svakodnevno dajete za obrok.

Foto/Pixabay.com

Tokom obuke, hodajte malo bržim korakom nego što biste to radili bez psa. Ako pas hoda brže ili trči, manje su šanse da će se naglo zaustavljati i vući u drugu stranu.

Učenje zahteva dosta strpljenja i vremena, ali se trud svakako isplati.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Mačke su jedne od čistijih životinja, ali da li znate koja vrsta važi za NAJČISTIJU? (FOTO)

Mačke su jedne od čistijih životinja, ali da li znate koja vrsta važi za NAJČISTIJU? (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar