OTKRIĆE IZ DUBINE SVEMIRA: Fotografije Jupitera rešavaju misteriju ogromnih oluja (VIDEO)

Na Jupiteru postoje tri vrste oblaka, a munje se javljaju u oblacima duboke vodene pare

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Jupiter
Foto/Printscreen/You Tube

Svemirska letelica “Džuno”, svemirski teleskop “Habl” i zemaljski teleskop “Džemini nort” koji se nalazi na Havajima, dali su nove, neverovatne slike Jupitera i otkrili šta se dešava unutar oluja na najvećoj planeti Sunčevog sistema.

Jupiter je planeta poznata po olujama. Olujni oblaci na Jupiteru mogu da dosegnu visinu do 65 kilometara, pet puta veću od olujnih oblaka na Zemlji, a munje na ovoj planeti veoma su snažne i to tri puta više od onih na Zemlji.

Jupiter
Foto/Printscreen/You Tube

Letelica “Džuno”, svemirski teleskop “Habl” i zemaljski teleskop “Džemini nort”, dali su slike koje naučnicima pomažu da shvate šta se dešava unutar oluja na Jupiteru.

“Džuno” može da detektuje radio talase koji potiču od munja unutar oluja na Jupiteru, a slike sa teleskopa “Habl” i “Džemini nort” gustinu oblaka na ovoj planeti, rekla je Ejmi Sajmon iz Centra za svemirske letove agencije NASA u Merilendu.

“Habl” i “Džemini nort” daju slike Jupitera u visokoj rezoluciji sa daljine koje omogućavaju bolje razumevanje onih iz blizine napravljenih pomoću “Džuno” letelice. Slike Jupitera sa “Habla” su vidljive pod ultraljubičastim svetlom, a sa teleskopa “Džemini nort” pod infracrvenim, preneo je CNN.


Podaci dobijeni na osnovu slika sa ova dva teleskopa i putem letelice “Džuno”, pokazuju da postoje tri vrste oblaka u olujama na Jupiteru, kao i da se munje obično javljaju u oblacima duboke vodene pare.

Iako su brojne misije bez ljudi poslate na Jupiter, naučnici i dalje imaju brojna pitanja o tome kako je planeta nastala i koji se procesi odvijaju na njoj, čemu može da doprinese razumevanje atmosfere ove planete i sadržaja vode na njoj.

“Habl” i “Džemini nort” koji podržavaju “Džuno” misiju, omogućavaju istraživačima da vide kakvo je vreme na Jupiteru.

Jupiter
Foto/Printscreen/You Tube

Oni predstavljaju ekvivalent meteorološkom satelitu, rekla je Sajmon i istakla da nam oni mogu pomoći da utvrdimo meteorološke paterne na ovoj planeti.

“Džuno”, “Habl” i “Džemini nort” omogućavaju i analizu “Velike crvene pege – najpoznatije oluje na Jupiteru koja je u toku.

Slike dobijene na ovaj način pokazuju mračne tačke u ovoj oluji koje tokom vremena evoluiraju.

Jupiter
Foto/Printscreen/You Tube

Naučnici do sada nisu bili sigurni da li su to rupe ili tamna materija u oblacima, a nove slike otkrivaju da je reč o rupama. Te rupe izgledaju kao da su tamne pod ultravioletnim svetlom, ali pod infracrvenim one svetle zbog toplote koja sa Jupitera odlazi u atmosferu.

Ovom tehnikom napravljene su najoštrije slike Jupitera sa Zemlje do sada, koje pariraju onima iz svemira.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Nestvarno! NASA objavila zvuke iz SVEMIRA: Poslušajte kako zvuči vasiona (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar