Ovih dana, jedan od najpoznatijih italijanskih deserta, tiramisu, našao se u fokusu svetske javnosti, zbog smrti njegovog tvorca, Roberta Lolija Ligvanotija, koji je umro u 81. godini.
Lingvanoto je radio u restoranu u Trevizu, kao poslastičar, kada je razvio recept, zajedno sa suprugom vlasnika restorana, Albom Kampeol. Zajedno su stvorili savršenu mešavinu maskarponea, espresa, kakaa u prahu i piškota.
Ova poslastica je nastala kada je Lingvanoto slučajno stavio maskarpone u činiju sa jajima i šećerom. Poslastičar je bio oduševljen kreacijom, kasnije dodajući piškote i espreso.Kada je recept bio finalizovan, desert je ušao u jelovnik restorana 1972. godine. Priča Albe Kampeol, o nastanku tiramisua, razlikuje se od Lingvanotove. Ona kaže da je bila inspirisana doručkom koji je njena svekrva pripremala 1955. godine i zamolila Lingvanota da joj bude saradnik.
Iako se većina slaže da je poreklo deserta iz Treviza, iz 1960-ih ili 1970-ih godina, neki tvrde da je potekao iz italijanskih bordela starog veka, javlja USA Today.
Kako god bilo, tiramisu je postao omiljena poslastica mnogih koji ga prave i kod kuće. A recept koji predlaže Coolinarka je sledeći
Potrebne su sledeće namirnice:
KREMA
6 svežih jaja
6 velikih kašika šećera
500 gr maskarponea
KORE
400 gr piškota
3 dl nes kafe
1.5 velikih kašika amareta
KAD JE SVE GOTOVO
20 gr čokolade u prahu
Priprema:
Skuvajte 3 dl nes kafe ( 1 kašičica nes kafe sa 2dl vode) i ostavite da se ohladi. Razdvojite belance i žumance.Dobro umutite žumance mikserom (u dubljoj posudi malog prečnika), zatim dodajte šećer, pa opet dobro umutite i onda dodajte maskarpone. Mutite dok ne dobijete jednaku smesu.
U drugoj (većoj) metalnoj posudi, mikserom na maksimalnoj brzini,umutite belanca da dobijete čvrsti sneg. Zatim sjedinite obe mase u većoj posudi. I mutite dok se ne sjedini u finu kremu.
U ohlađenu nes kafu ulijte amareto.U pravougaonu tepsiju dimenzija 35×25×15, ili ako imate plastični sud tih dimenzija, složite piškote, pa ih kašikom umočite u mešavinu ohlađene kafe i amareta. Slažite ih tako da vam stanu u dva reda i da gotov tiramisu kasnije možete preseći po dužini,na pola. Povedite računa i o tome da slažete dve piškote, jednu uz drugu, pa ostavite pola cm prostora između, takođe radi lakšeg rezanja, tj. određivanja porcija.
Kad ste popločali tepsiju piškotama, uzmite pola kreme i istresite na piškote i poravnajte. Zatim ponovite postupak sa piškotama i dodajte drugu polovinu kreme i poravnajte.
Ostavite u frižider da se hladi. Tiramisu treba da odstoji u frižideru najmanje 4 sata. Optimalno je da prenoći.
Pre služenja dobro pospite čitav tiramisu čokoladom u prahu, toliko da se skoro ne vidi krema.
Prvo presecite kolač na pola po dužini tepsije i onda secite komade tako da vam dve piškote tj. četiri budu u jednom komadu.
Komentari (0)