Orden srpske zastave prvog stepena Vladimiru Tolstoju

Orden je dodeljen za jačanje kulturnih veza između naše zemlje i Republike Ruske Federacije u Istorijskom muzeju Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović

Ministar kulture Nikola Selaković u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, uručio je na svečanoj ceremoniji, Orden srpske zastave prvog stepena Vladimiru Tolstoju za jačanje kulturnih veza između naše zemlje i Republike Ruske Federacije u Istorijskom muzeju Srbije.

Selaković je tom prilikom istakao da naše dve kulture imaju isti koren koji je doveo do toga da se danas i stabla prožimaju.

Foto: Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović

Kultura je možda najbolje polje na kojem zajednički pokazujemo i sebi i čitavom svetu da ostajemo verni tradicionalnim, pravim vrednostima, a jedna od tih vrednosti jeste naš zajednički stav koji se protivi istorijskom revizionizmu svega onoga što čini prošlost naših naroda, ali što čini prošlost i Evrope i čitavog sveta. Uveren sam da će, među priznanjima koja ste poneli tokom bogate karijere, ovaj Orden srpske zastave prvog stepena, kojim Vas odlikuje predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, zauzimati jedno zapaženo mesto, naglasio je Selaković.

Foto: Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović

Ministar je rekao da je Vladimir Iljič Tolstoj čovek koji predstavlja svojevrsnu vezu srpskog i ruskog naroda i naše dve kulture i da ta veza nije oličena samo u funkcijama koje je obavljao i koje obavlja, već da je deo njegovog porodičnog genetskog koda. Selaković je Vladimiru Tolstoju zahvalio na velikom doprinosu razvoju naših kulturnih veza koji je davao naročito na funkciji posebnog savetnika za oblast kulture predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina.

U periodu Vašeg mandata, Srbija i Rusija su zajednički organizovale i počele da organizuju kulturna dešavanja koja se i danas na godišnjem nivou i dalje održavaju, čiji kvalitet raste i koja oplemenjuju kulturnu razmenu između Srbije i Rusije, precizirao je Selaković.

Foto: Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović

Vladimir Tolstoj zahvalio je za državno priznanje predsedniku Srbije i podsetio da su njegovi preci od 1920. do 1940. živeli u našoj zemlji i aktivno učestvovali u borbama Crvene armije za oslobađanje od fašizma i da su to ljudi koji su zaslužili ovu nagradu.

„Ja sam predstavnik celokupne porodice Tolstoj danas, a smatram da bi oni bili veoma srećni znajući da sam ovde i da dobijam ovu nagradu. Mi smo zaista organizovali i realizovali niz kulturnih manifestacija i mislim da ćemo tako nastaviti i sve one će biti usmerene na zbližavanje srpskog i ruskog naroda i zbližavanje naših kultura. Sa svoje strane mogu da kažem da ću nastaviti da radim upravo ovako kao što sam radio i do sada, ima dosta planova koji su pred nama“, poručio je Tolstoj i najavio da se planovi tiču izdavaštva, filmske i slikarske umetnosti.

Foto: Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović

Svečanom uručenju Ordena u Istorijskom muzeju Srbije, koji je predsednik Srbije dodelio povodom Dana državnosti, prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar