Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Prethodno je u Palati Srbija održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Malog sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF, kome je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram@mali_sinisa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas u Palati Srbija ugovor sa predstavnicima francuskog Trezora zahvaljujući kome će biti unapređeno upravljanje elektrodistributivnom mrežom u Republici Srbiji.

Vlada Francuske odobrila je Vladi Srbije finansijska sredstva za uvođenje opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom, kao i za udruženu pomoć u vođenju i realizaciji ovog projekta uz učešće “Elektrodistribucija Srbije”.

Ministar Mali je tom prilikom potpisao i Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i konzorcijuma koji čine „Suez International SAS“ i „Vinci Construction Grands Projets“ u vezi sa projektovanjem, izgradnjom, finansiranjem, radom i održavanjem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

Prethodno je u Palati Srbija održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Malog sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF, kome je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da Srbija sa francuskim kompanijama sprovodi mnoge veoma važne projekte kao što su izgradnja metroa u Beogradu, izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči, a partneri su nam i na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.

“Zadovoljni smo saradnjom sa francuskim kompanijama, ali važno je i da idemo dalje i nađemo neke nove projekte. Treba da idemo u korak sa novim tehnologijama i drago mi je što čujem da su mnoge francuske kompanije zainteresovane za ulaganja u toj oblasti“, naveo je ministar Mali.

Mali je francuskoj delegaciji predstavio i makroekonomske rezultate Srbije ukazavši da su, iako smo, kao i ceo svet, suočeni sa brojnim izazovima, naše javne finansije stabilne i da Srbija ekonomski veoma dobro stoji.

“U prvom kvartalu ove godine ostvarili smo privredni rast od 4,7 odsto BDP,“, rekao je Mali i naglasio da je u prvom kvartalu ove godine Srbija vodeća ekonomija u Evropi po stopi privrednog rasta.

On je istakao i da je u prošloj godini naš BDP u apsolutnom iznosu bio 69,5 milijardi evra, da nam je javni dug na kraju maja bio na nivou od 47,6 odsto, te da na računu imamo 4,5 milijarde evra. Naglasio je i da se nastavlja sa rekordnim prilivom stranih direktnih investicija.

“Konstantno radimo na unapređenju privrednog ambijenta, kako bi poslovanje u našoj zemlji bilo još lakše i jednostavnije, zato ne čudi da i ove godine nastavljamo sa rekordnim prilivom stranih direktnih investicija koje su prošle godine iznosile 4,5 milijarde evra“, rekao je Mali, i istakao da je Srbija privlačnija stranim investitorima više nego ostale zemlje u regionu.

Kako je rekao, da Srbija raste i razvija se pokazuju i podaci o stopi zaposlenosti koja je u prvom kvartalu ove godine iznosila 50,9 odsto, dok je stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu.

Mali je podsetio i da je Republika Srbija prošle nedelje po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost.

“Veliko interesovanje investitora najbolji je pokazatelj da je ekonomija Srbije stabilna i da nastavlja da raste“, rekao je Mali.

On se posebno osvrnuo na Međunarodnu specijalizovanu izložbu Ekspo 2027 u Beogradu, istakavši da je reč o najvažnijoj razvojnoj šansi koju Srbija neće ispustiti.

“Beograd je pobedio u velikoj konkurenciji u kojoj su bili Južna Amerika, Tajland, SAD… To je ogromna šansa za nas, za dalji rast i razvoj “, rekao je Mali.

On je podsetio i da je Ekspo samo deo programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“ koji je ukupno vredan 17,8 milijardi evra, i u okviru koga će biti realizovano 323 projekata širom zemlje.

“U potpunosti sam uveren u našu snagu i u rezultate koje postižemo, da ćemo uspeti da prevaziđemo sve izazove i da ćemo nastaviti da poboljšavamo kvalitet života naših građana“, zaključio je Mali.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar