Jedna promena u životnim navikama može nam produžiti vek za čak deset godina

Den Butner je istraživao koji faktori produžavaju životni vek

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Christian Bowen

Den Butner je proveo dve decenije proučavajući dugovečnost u Plavim zonama, delovima sveta sa najvećom koncentracijom stogodišnjaka.

Istraživao je koji faktori produžavaju životni vek i došao do zaključka da usvajanje zdravih navika, čak i kasnije u životu, može pozitivno uticati na dugovečnost.

Ovo je posebno tačno kada je u pitanju hrana koju jedemo.

“Prosečna dvadesetogodišnja žena mogla bi da živi deset godina duže kada bi jela kao stanovnici Plavih zona. Za muškarce takva ishrana može da produži životni vek za 13 godina”, rekao je on.

Stanovnici Plavih zona uglavnom se pridržavaju biljne ishrane. Na primer, na Ikariji, grčkom ostrvu dugovečnosti, dan počinju medom. Porodica Melis sa Sardinije u Italiji drži svetski rekord u dugovečnosti.

Godine 2012. oborili su svetski rekord kao porodica sa najvećim kombinovanim uzrastom. Devet braće i sestara zajedno imaju 861 godinu.

Najstariji član porodice ima 109 godina. Zanimljivo je da svaki dan jedu potpuno isti ručak: supu od mineštre od tri vrste pasulja (garbanzo, pinto i beli pasulj), hleb od kiselog testa i čašu crnog vina.

Pored ishrane, Buetner kaže da je važno imati za cilj druženje sa ljudima koji dele naš način života. I sam često vežba sa prijateljima, najčešće vozeći bicikl.

“Vaši prijatelji će uticati na vaše dugoročno zdravlje više od svega”, rekao je on.Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar