Iako je cena preko noći značajno skočila za sada bez poskupljenja gasa u Srbiji

Iako ja došlo do drastičnog skoka cene ovog energenta, i cena je u EU najviša, do početka godine cena plavnog goriva za domaće potrošače za sada ostaje ista

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Da li bi upozorenje Aleksandra Vučića, predsednika države, da je cena gasa preko noći otišla na 420 dolara za 1.000 kubika i da nije zadovoljan rezervama ovog energenata u domaćim skladištima, konačno moglo da konkretizuje dogovore o proširenju postojećeg ili gradnji novog skladišta gasa o čemu se priča duže od decenije, ostaje ponovo da se vidi. Jer se od priča da nam trebaju nova skladišta, budući da postojeće u Banatskom Dvoru kapaciteta 450 miliona kubika ruski „Gasprom” niti proširuje, niti drugom daje da to uradi, nije odmaklo.

Ista je situacija i kada su u pitanju ležišta u Česteregu i Tilvi, gde bi se gradila nova skladišta koja bi Srbiji omogućila rezerve od oko 1,5 milijardi kubika. Ostala su samo obećanja, bez obzira na sve probleme kroz koje je Srbija prošla tokom energetske krize, što zbog obezbeđivanja gasa kada ga nigde nije bilo, što zbog cene. A nova grejna sezona je tu.

U isto vreme gas uredno poskupljuje pred početak grejne sezone, a jedan od razloga je je upravo i taj što neko mora na kraju da plati i to skladištenje u Mađarskoj, umesto da smo mi ti koji drugima ustupamo svoje kapacitete i to naplaćujemo.

Vučić je još rekao da ćemo morati da povećamo naše rezerve gasa i krenemo u pregovore sa partnerima i mađarskim prijateljima. Da moramo da razgovaramo i sa Rusima i sa Azerbejdžanom i da to uradimo što pre. On je naveo da Srbija sada ima 544 miliona kubnih metara gasa, od čega 381 u Banatskom dvoru, a 163 u mađarskim skladištima. U Ministarstvu energetike na ove navode kažu da zajedno sa rukovodstvom države i „Srbijagasom” prate stanje na međunarodnom tržištu gasa radi obezbeđivanja pravovremene reakcije na potencijalne poremećaje na tržištu.

Trenutni poremećaj je dominantno u vezi sa tehničkim problemima koji su se pojavili sa proizvodnjom i distribucijom prirodnog gasa u Norveškoj i očekivanje je da će se ovaj problem rešiti u najkraćem mogućem roku.

Pored toga, Ministarstvo energetike prati dešavanja u pogledu isporuke gasa preko gasovoda „Severni tok”. U skladu sa svim trenutnim i predviđenim faktorima uticaja, država će donositi odluke o količinama za skladištenje i s tim u vezi se očekuje i povećanje zaliha.

Na pitanje da li bi ove cene mogle da se odraze i na poskupljenje gasa za potrošače u Srbiji, odgovaraju da što se tiče uticaja rasta cene na međunarodnom tržištu na domaće cene gasa, da kupci u našoj zemlji zaključuju ugovore sa „Srbijagasom” koji ih štite od ovakve vrste trenutnih volatilnosti na međunarodnom tržištu.

S tim u vezi, ne očekujemo povećanje cene gasa u ovom trenutku, ali se situacija prati na dnevnom nivou i odluke će se pravovremeno donositi.

Budući da se postavilo pitanje i dovoljnih rezervi dizela koji se mnogo više troši i naših trenutnih zaliha u resornom ministarstvu, odgovaraju da ulažu velike napore da se podignu kapaciteti za skladištenje obaveznih rezervi nafte kako bi Srbija ne samo ispunila zahteve propisane EU propisima već pre svega da bi se obezbedila energetska sigurnost naročito u uslovima ratnih konflikata na istoku Evrope, Bliskog istoka, ali i dešavanja u Crvenom moru.

Inače, cene prirodnog gasa u Evropi su početkom ove nedelje na berzi naglo porasle za 10,4 odsto na 37,8 evra za megavat-sat zbog pada dotoka gasa iz Norveške, čime je cena gasa u Evropi najveća za proteklih šest meseci.

Norveški operator gasovoda „Gasko” je saopštio da je došlo do incidenta na gasnom čvorištu „Slejpnir” koje je nakon toga zatvoreno, prenosi Rojters. Za sada nije jasno kada će čvorište obnoviti rad u punom kapacitetu.

Referentne cene gasa u Velikoj Britaniji takođe su porasle za 15 odsto pošto je snabdevanje iz Norveške u Britaniju bilo osetno smanjeno.

Kako prenosi portal „Oilprice”, Norveška je postala najveći evropski snabdevač gasom nakon februara 2022. i pada izvoza ruskog gasa u Evropsku uniju, a neplanirani prekidi isporuke iz skandinavske zemlje dodatno naglašavaju evropsku ranjivost, prenosi Tanjug.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar