Donald Tramp želi da zaustavi svu prodaju električnih automobila

Automobilska industrija danas je znatno drugačija nego pre osam godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TwitterVideo/printscreen

Donald Tramp, bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, trenutno suočen sa 34 optužbi za krivična dela, koristi svoju kampanju za ponovni izbor kako bi napao industriju električnih vozila. Tramp planira da ukine ciljeve za emisiju izduvnih gasova Bajdenove administracije i drastično smanji poreske olakšice za električna vozila ako ponovo bude izabran.

U pokušaju da pridobije podršku naftne i gasne industrije, Tramp je pozvao njihove izvršne direktore da doniraju značajna sredstva za njegovu kampanju, obećavajući im povratak na starije klimatske politike. Ove mere bi mogle izazvati nezadovoljstvo čak i među republikanskim glasačima, s obzirom na to da je proizvodnja električnih vozila podstakla rast zaposlenosti i investicija u južnim državama.

Automobilska industrija danas je znatno drugačija nego pre osam godina, kada je Tramp prvi put došao na vlast. Uprkos njegovim naporima, tržište električnih vozila značajno je poraslo. U 2016. godini u SAD je prodato 159,139 električnih vozila, dok se očekuje da će taj broj u 2024. godini premašiti 1,5 miliona.

Analitičari predviđaju da će se široka primena električnih vozila nastaviti razvijati, bez obzira na Trampove poteze, mada možda sporijim tempom. Kompanije poput Hyundaija planiraju ogromne investicije u proizvodnju električnih vozila u Džordžiji, što ukazuje na to da industrija ide napred bez obzira na političke promene.

Izvršni predsednik Ford Motor kompanije, Vilijam Klej Ford Jr., izjavio je da planiranje kompanija prevazilazi izborne cikluse, što otežava poslovanje kada su podložne političkim promenama. Investicije u američku proizvodnju, podstaknute Bajdenovim Zakonom o smanjenju inflacije, nastaviće se čak i sa eventualnim drugim mandatom Donalda Trampa.

Milijarde dolara investicija od strane proizvođača automobila, kompanija za punjenje, dilerskih mreža i oglašavanja, čine malo verovatnim da Tramp može zaustaviti zamah tržišta električnih vozila. Teksas i Florida, republikanske tvrđave, sve više prihvataju električna vozila kao svoj izbor prevoza, odmah iza Kalifornije po broju registracija EV.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar