Šta može da se dogodi ako pojedemo previše trešanja? Ovo su moguće posledice i simptomi

Neki ljudi mogu da pate od intolerancije na trešnje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Olivia Watson

Sezona trešanja je stigla i mnogi im, bez obzira na cenu, ne mogu odoleti.

Trešnje su dobre jer su pune antioksidansa i drugih važnih nutrijenata, ali ipak je važno pripaziti na to koliko ćemo ih pojesti. Evo šta može da se dogodi ako preteramo s trešnjama.

Problemi sa probavom

Dok neki ljudi mogu pojedu gomilu trešanja a da nemaju nikakve probleme, drugi mogu da osete bol u stomaku, kao i nadutost, gasove i proliv. Sve su to mogući simptomi konzumacije previše voća bogatog vlaknima, poput trešanja, jabuka ili krušaka, prema klinici Cleveland.

Neki ljudi mogu da pate od intolerancije na trešnje, a to stanje karakterišu pored gorepomenutih simptoma gorušica i mučnina.

Skok šećera u krvi

Ako imate problema s regulacijom šećera, bez obzira na to da li imate li dijabetes ili hiperglikemiju, konzumacija hrane s visokim procentom šećera može da uzrokuje skokove u krvi.

Pogoršanje sindroma iritabilnog creva

Ako imate sindrom iritabilnog creva (nervoznog creva), konzumacija određene hrane, poput trešanja, može uzrokovati pogoršanje simptoma, što dovodi do nadutosti, gasova, proliva i grčeva, prema klinici Mayo.

Trešnje se ubrajaju među FODMAP namirnice, odnosno ugljikohidrate kratkoga lanca koji se neprobavljeni kreću našim probavnim traktom. Ostale takve namirnice su luk i češnjak, pšenica, mliječni proizvodi i šećerni alkoholi koji se nalaze u nekom voću.

Osim toga, voće koje je bogato fruktozom, poput jabuka, krušaka i suvog voća, takođe može da izazove nezgodne simptome sindroma iritabilnog creva, prema Johns Hopkins Medicineu.

Može se razviti alergijska reakcija

Ovo je prilično retko, ali ako osetite simptome mučnine, povraćanja, grčeva ili proliva nakon što pojedete trešnje, možda ste alergični na njih.

Alergija na hranu je reakcija na određeni protein u hrani, koju pokreće imunološki sistem. Moguće je biti alergičan na trešnje, posebno ako ste alergični na polen breze, prema klinici Mayo.

Simptomi alergije na hranu obično se razviju u roku od nekoliko minuta do dva sata nakon konzumacije voća i mogu uključivati trnce ili svrab u ustima; osip na koži poput koprivnjače ili ekcema; oticanje usana, lica, jezika i grla; zviždanje, otežano disanje, začepljenost nosa; grčeve u trbuhu, povraćanje, proliv, mučninu te vrtoglavicu ili nesvesticu.

Koliko trešanja pojesti dnevno?

Tipična veličina porcije trešanja iznosi 140 grama, odnosno oko 21 trešnje. Ova količina sadrži 90 kalorija, 3 grama vlakana te zdravu dozu kalijuma i vitamina C, prema USDA.

Za neke ljude konzumiranje bilo čega više od jedne porcije dnevno može uzrokovati želučane tegobe, proliv ili povećanu učestalost obavljanja velike nužde.

Ako nameravate jesti trešnje, pazite da ne žvačete ili gutate koštice jer mogu biti otrovne ako se jedu u velikim količinama.



Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar