Stiven Erikson u Beogradu: “Veštačka inteligencija je u stvari program plagiranja, u kome nema samosvesti”

Kanadski pisac je nekoliko sati potpisivao knjige obožavaocima svoje fantastike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Laguna

Stiven Erikson, jedan od najznačajnijih autora epske fantastike, tokom boravaka u Beogradu, potpisivao je svoje knjige u knjižari Delfi SKC. Druženje sa autorom iskorišćeno je za razgovor o ovom žanru i on je ocenio da je žanr fantastike istorijski dostigao najviši stepen popularnosti kad je stvarni svet postao izrazito bedan, jer je u odnosu na to predstavljao element bekstva. Podsetivši da je u jednom razdoblju popularna fantastika bila označena kao turobna i mračna, sa nihilističkim naglaskom na besmislu života, Erikson je naveo da je tada pomislio da će taj trend kratko trajati: „Pomislio sam da će se javiti odgovor na to i da će pisci istraživati i stvarati osećaj nade. I mislim da to dolazi.“

Kanadski pisac je, odgovarajući na pitanja čitalaca, otkrio da postoje istorijski događaji koji su uticali na njegove knjige, mada se trudi da se to ne vidi, i da je u jednoj knjizi veliko nadahnuće bilo britansko povlačenje iz Kabula u Avganistanu u 19. veku.

Foto: Laguna

Upitan o svojim spisateljskim uzorima, Erikson je istakao Stivena Donaldsona, jer je, odrastajući, zahvaljujući njemu, prvi put shvatio da se epska fantazija piše i za odrasle, ne samo za tinejdžere i decu.

Na pitanje šta misli o veštačkoj inteliganciji, Erikson je rekao: „Ono što se danas stvara nije veštačka inteligencija, već program plagiranja, u kome nema samosvesti. Ali jeste potencijalno katastrofalna za umetnost“, upozorio je pisac.

Stiven Erikson je po obrazovanju arheolog i antropolog, a proslavio se serijalom epske fantastike „Pripovest iz Malaške knjige Palih“, iz kojeg je Laguna nedavno objavila knjigu „Zvon pasa“, koji govori o ratu, intrigama i mračnoj, nekontrolisanoj magiji. U narednih godinu i po dana čitaoce očekuju još dve knjige iz ovog serijala.

Erikson je tokom posete Srbiji nekoliko dana boravio i u Nišu kao gost Festivala fantastike, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ i Niškog kulturnog centra.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar