Marko Đurić iz Njujorka: Delegacija Srbije učiniće apsolutno sve da izvučemo najbolji mogući rezultat za sebe

U delegaciji sa predsednikom Vučićem je i ministar spoljnih poslova Marko Đurić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Pink

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić obatio se iz Njujorka gde je otputovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gde će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

-Velika i snažna borba u Njujorku traje. U toku je sastanak predsednika Vučića sa diplomatama, razmatramo državu po državu, ulažemo dodatne napore i sagledavamo šta možemo da uradimo u narednih 48 sati. Izvesno je da će biti intenzivna diplomatska aktivnost, da će biti snažna borba, pritisak sa kojim se suočavamo i mi i zemlje koje se izjašnjavaju o ovoj temi, je ogroman. Paralelno sa našim logističkim naporima, traju logistički napori i pritisci mnogo jačih zemalja od nas. Zemlje koje se izjašnjavaju se suočavaju i sa političkim ucenama. Sav kredibilitet koji Srbija ima danas upotrebljavamo, očekujem tešku borbu, do poslednjeg trenutka, ali nemam nikakve sumnje da će delegacija Srbije predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem učiniti sve, ulažući apsolutno sve od političkog, državnog kredibiliteta da izvučemo najbolji mogući rezultat za sebe, poručio je Đurić.

Foto: TV Pink

Pre mesec dana ovo je bila završena stvar, niko niej očekivao da će se neko suprotstaviti nečemu što je zacrtano kao politička presuda Srbije, vrsta stigme koju bi nosile i buduće generacije, da i Srbi budu označeni kao moralno krivi.

-Mi smo se suprotstavili tome pravljenju veštačke hijerarhije među žrtvama, a Srbiji bi bila zalepljena etiketa. Kosponzori nisu očekivali i nisu želeli ovakav scenario. Mislim da će to uroditi plodom. Sigurno da neće proći kako su autori ovoga zamislili. A sve države se suočavaju sa ogromnim pritiskom nekih od najrazvijenijih zemalja i nije nimalo lako u tim okolnostima razgovarati. Mi se borimo zaregionalnu stabilnost, za dobre odnose, protiv svađa, ali i protiv hijerarhije u žrtvama. Imaćemo sigurno mnogo više onih koji će nas poštovati jer smo digli glas za zaštitu naših interesa, a mrežu prijateljstava ćemo nastaviti da gradimo, rekao je Đurić.

-Sutra nas očekuju desetine sastanaka, u sredu još aktivnosti o kojima ne mogu da govorim, ali do poslednjeg trenutka intenzivna plejada naših poteza koji imaju za cilj da zaustave protivnike da Srbiji lupe ovaj sramni žig, da naš narod dugoročno zaštitimo. Nije prijatno suprotstaviti se najmoćnijim zemljama, nije ni popularno ni profitabilno, ali Srbiju čuvamo po svaku cenu i suprotstavićemo se. Kakav god rezultat bude, ostaće upisano da veliki broj zemalja nije to podržalo, evropskih, afričkih i azijskih i latino-američkih, islamskih jer ovo nije pitanje sukoba između nas i bošnjaka, neko želi da svađa komšije, a mi nećemo dozvoliti da nama lupaju stigme, i destabilizuju region, niti da od Srbije prave krpu, poručio je Đurić.

 

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar