Na marginama sabora SPC se komentariše sramna odluka Prištine: “Pokušaj totalnog uništavanja pravoslavlja”

Taj događaj, koji je mnogo više od incidenta, ne utiče ni na koji način negativno na tok Sabora

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/TV Hram

Majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC, uz planirani radni deo: podnošenje izveštaja o radu svih eparhija i crkvenih tela, razmatranje kadrovskih rešenja i predloga da neke eparhije dobiju status mitropolije, recimo zvorničko-tuzlanska, za koju je podnet zahtev, protiče i u komentarisanju sramne odluke Prištine da patrijarha Porfirija i sedam arhijereja vrati sa prelaza Merdare.

O tome je Sabor prvog dana zasedanja izdao zvanično saopšenje, ali se na marginama skupa arhijereji često vraćaju na onemogućavanje SPC, od strane vlasti nepostojeće države Kosovo, da svečani deo zasedanja Sabora počne u Pećkoj patrijaršiji.

Taj događaj, koji je mnogo više od incidenta, ne utiče ni na koji način negativno na tok Sabora, ali se o njemu priča. Arhijereji pozdravljaju sve one koji su o tome javno izneli stav i ukazali da je, u najmanju ruku, neprimereno, drsko i bezbožno zabranjivanje poglavaru SPC da ode u svoj dom.

– Zabrana patrijarhu srpskom da dođe na KiM nije samo vrhunac apsurda, to je još jedan pokušaj totalnog uništavanja pravoslavlja – poručio je mitropolit Luka. – Nažalost, iza ove odluke stoji hladna (geo)strateška manipulacija. Zapravo, to što su se u poslednje vreme iznova počele širiti lažne informacije o tome da Srbi navodno “nikada nisu podizali” crkve na Kosovu i da su ih “samo oduzimali” drugima. Pod okriljem ove manipulacije krije se jednostavan cilj – dovođenje pod sumnju legitimnosti prisustva SPC na iskonsko srpskim prostorima.

Takođe, i postavljanje temelja za korenite promene verskog identiteta. Odlukom da patrijarha ne puste na teritoriju na kojoj živi njegov verni narod, kojem je preko potrebna podrška i zaštita, kako je ocenio mitropolit Luka, Priština grubim kršenjem osnovnih prava želi da pokaže celom svetu da je poglavar SPC navodno “stranac” na Kosovu, da SPC nema budućnost u regionu.

– U prilog mojim rečima ide i demonstrativno skrnavljenje Crkve Svete Trojice u selu Naklo blizu Peći, koje se dogodilo nakon blokiranja ulaska patrijarha Porfirija na KiM – kaže mitropolit Luka.

 Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar