Mali o trasiranju evropskog puta: “Srbija će uraditi sve što je neophodno da ispuni Reformsku agendu”

Prema njegovim rečima, do sada je već urađeno mnogo stvari, a kako je rekao, svaka pojedinačna reforma davala je vidljive rezultate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram@mali_sinisa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa delom članova Vlade Srbije čija su ministarstva uključena u finaliziranje dokumenta Reformska agenda što, kako je rekao, predstavlja sledeći korak i konkretizaciju tema otvorenih u Kotoru, a koji se tiču realizacije ključnih reformi koje Srbija treba da sprovede.

Istakao je da je Srbija jasno trasirala svoj evropski put, kao i da će uraditi sve što je neophodno da ispuni Reformsku agendu i sve svoje obaveze predviđene Planom rasta za Zapadni Balkan, a koje se tiču izrade dokumenta Reformska agenda.

“Moramo da budemo efikasni, da odmah prionemo na posao, da dobrom komunikacijom između svih institucija u hodu rešavamo izazove i dileme. Srbija je jasno trasirala svoj evropski put, pokazujemo rešenost da dovršimo reforme i sve dogovorene rokove sa Evropskom komisijom ćemo ispuniti”, rekao je Mali u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, do sada je već urađeno mnogo stvari, a kako je rekao, svaka pojedinačna reforma davala je vidljive rezultate. Podsetio je da je Srbija u prethodnom periodu uspostavila strukture za koordinaciju pregovora sa EU, ojačala administrativne kapacitete za proces pregovaranja i donela niz dokumenata koji se odnose na usklađivanje sa pravnim, ekonomskim i političkim sistemom EU.

“Potpuno smo posvećeni tome jer želimo dalji rast, želimo da nastavimo da unapređujemo sve procese. Naša najveća motivacija u usklađivanju je činjenica da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 4,6 odsto, u godini kada evropske ekonomije beleže skroman rast. Uspećemo da završimo sve dogovoreno jer će to osigurati naš dalji rast, a planovi su nam veliki”, naveo je ministar finansija.

Naglašava da je o dokumentu Reformska agenda razgovarao predsednik Aleksandar Vučić, na trećem regionalnom samitu u Kotoru, sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i liderima Zapadnog Balkana i podsetio da je ideju o Planu rasta za Zapadni Balkan predstavila, prošle godine, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Ona počiva na četiri stuba od kojih je jedna Reformska agenda koja podrazumeva ubrzanje fundamentalnih reformi. Osim nje, to su i brža integracija u jedinstveno tržište EU, regionalna integracija i finansijska pomoć kroz Instrument za reforme i rast kojim će regionu biti obezbeđena pomoć u iznosu od šest milijardi evra, od kojih će dve milijarde evra biti direktne uplate u budžet i četiri milijarde evra u kreditima”, objasnio je Mali.

Sastanku o Reformskoj agendi u kontekstu Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija, prisustvovali su ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kao i predstavnici Kabineta predsednika Vlade i drugih ministarstava.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar