Kolaps na poljskoj granici: Ljudi masovno beže iz Ukrajine

U subotu, 18. maja, u Ukrajini stupa na snagu zakon o jačanju mobilizacije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

U lavovskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

– Trenutno je 760 putničkih vozila zaustavljeno u redovima na granici sa Poljskom u Lavovskoj oblasti – navodi se u izveštaju.

Prema izveštajima medija, autobusi takođe čekaju u redovima na glavnim kontrolnim punktovima. Na tri punkta okupilo se 25 vozila.

Razlozi gužva nisu navedeni.

U subotu, 18. maja, u Ukrajini stupa na snagu zakon o jačanju mobilizacije. Prema dokumentu, vojni obveznici moraju u roku od 60 dana da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru lično ili elektronski.

Pored toga, svi muškarci od 18 do 60 godina biće obavezni da sa sobom ponesu vojnu legitimaciju i da je pokažu na prvi zahtev zaposlenih ili policije.

Predviđene su sankcije za dezertere: od novčanih kazni do lišenja prava na upravljanje automobilom i prinudnog privođenja u vojnu kancelariju preko policije (u slučaju nepojavljivanja na poziv).

Istovremeno, iz zakona je uklonjeno pravilo o vremenu demobilizacije.

Od 24. februara 2022. godine u Ukrajini je na snazi vojno stanje, a sutradan je šef kijevskog režima potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Muškarcima između 18 i 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje tokom vanrednog stanja.

Sada u rat sa 25 godina

Početkom aprila Vladimir Zelenski je potpisao zakon o smanjenju minimalne starosne granice za mobilizaciju. Sada Ukrajinci mogu da budu na frontu sa 25 godina, a ne sa 27, kao što je bilo ranije.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar