Libanska tabule salata sa bulgurom – samo jednom je napravite i nikada nećete prestati (RECEPT)

Ova salata je veoma cenjena i poznata u bliskoistočnoj kuhinji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/youtube

Do sada nam je postalo jasno da volimo libansku kuhinju koja je sveža, lagana, dobro začinjena i obilato koristi različito povrće.

Isto kao i naš današnji recept za tabule, osvežavajuću salatu veoma cenjenu i poznatu iz bliskoistočne kuhinje.

Tabule salata potiče iz Libana i kao osnovu ima bulgur.

Šta je bulgur­? Bulgur je durum pšenica, obrađena na poseban način, kako bi se skratilo vreme kuvanja i pripreme jela, dovoljno je preliti vrućom vodom.

Prvo se sa pšenice ukloni ljuska, onda se delimično skuva, potom suši i na kraju usitini, pa bulgur može biti fino, srednje, krupno mleveni, čak i celo zrno. Od veličine zrna zavisi i njegova upotreba.

Bulgur se koristi i u mediteranskim kuhinjama poput grčke, turske, bliskoistočne kao i u indijskoj kuhinji. Prave se jela sa povrćem ili dodatak supama i čorbama, sosovi, zatim u vidu pilava, ili kao desert.

Za naš recept pored bulgura dodaje se peršun, paradajz, luk, menta i limunov sok. Jednom napravite tabule i više nikada nećete prestati da ga pravite.

Šta nam je sve potrebno:

200g bulgura
300ml vruće vode
2 paradajza
mala glavica crnog luka
2 veze peršuna
½ veze mente
sok od pola limuna
maslinovo ulje
so, biber, cimet
Način pripreme:

Bulgur ( ili kus kus) preliti vrućom vodom, malo posoliti, posudu poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata.

Sitno iseckati luk paradajz, peršun, mentu.

Pomešati sve sastojke bulgur, povrće, dodati začine, preliti limunovim sokom i maslinovim uljem. Dobro sjediniti sastojke mešajući.

Ohladiti u frižideru pre posluživanja.

Priprema može i na ovaj način: Bulgur ili kus kus preliti otopljenim puterom 3-4 kašike, dodati so, biber, toplu vodu. Ostaviti da odstoji pola sata, Potom dodati naseckano povrće i začine, pa preliti marinadom koju ste napravili od limuna, smeđeg šećera maslinovog ulja. Ukratko bulgur ili kus kus pomešati sa povrćem i preliti marinadom.

Napomena: da ne bi bilo zabune, na 200g bulgura ide 300ml vode to važi i za kus kus, proso, kinou. Može da se doda sitno naseckani krastavac, u tom slučaju dodati nekoliko kašika grčkog jogurta od gore. Možda može da se doda pečena paprika.

Izvor: Stil

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!