Čudesna životna priča lekara kome je dijagnostikovan rak na mozgu: Izlečio se pomoću svoje eksperimentalne metode

Prof. Skolajer je prvi pacijent sa rakom mozga na svetu koji je uzeo kombinaciju imunoterapijskih lekova pre operacije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/ABC News Indepth

Australijskom doktoru, prof. Ričardu Skolajeru (57) dijagnostikovan je bio rak na mozgu u 4. stepenu, “najgori od najgorih”. Odlučio je da se prvi na svetu podvrgne tretmanu na osnovu sopstvenog revolucionarnog istraživanja i da pobedi. I evo, godinu dana kasnije on može da kaže da nema rak.

Rak koji je njemu bio dijagnostikovan, glioblastom, toliko je agresivan, da većina pacijenata preživi manje od godinu dana.

Foto: Youtube/ABC News Indepth

Godi dana od crne dijagnoze, uradio je magnetnu rezonancu i kaže da nema nikakvih znakova recidiva opake bolesti, prenosi DailyMail.

“Samo sam oduševljen i oduševljen… Ne mogu biti srećniji”, rekao je.

Zajedno sa koleginicom i prijateljicom prof. Džordžinom Long, primenio je tretman zasnovan na imunoterapiji, koji uči imuni sistem tela da napada ćelije raka, a koji je razvijen na osnovu istraživanja melanoma, raka koji se pojavljuej na koži.

Foto: Youtube/ABC News Indepth

Ova istraživanja pokazala su da imunoterapija bolje funkcioniše kada se kombinacija lekova primenjuje pre operacije za uklanjanje tumora.

Tako je prof. Skolajer postao prvi pacijent sa rakom mozga na svetu koji je uzeo kombinaciju imunoterapijskih lekova pre operacije.

On je takođe prvi kome je primenjena vakcina personalizovana prema karakteristikama njegovog tumora, što povećava moć lekova za otkrivanje raka.

Foto: Youtube/ABC News Indepth

-To ne znači da je moj rak mozga izlečen… ali je lepo znati da se još uvek nije vratio, tako da još uvek imam vremena da uživam u životu sa suprugom Kejti i moje troje dece, naveo je.

Rak mu je dijagnostikovan prošlog juna nakon što je patio od glavobolje tokom odmora u Poljskoj. Podvrgnut je skeniranju mozga, koje je otkrilo oblast svetle, zamućene materije u gornjem desnom uglu njegove lobanje.

Tada je rekao: “Nisam stručnjak za radiologiju, ali… u srcu sam znao da je to tumor”.

Foto: Youtube/ABC News Indepth

Umesto da prihvati svoju neizbežnu sudbinu, profesor Skolajer, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za rak, počeo je da pokušava da pronađe lek.

“Nije mi baš odgovaralo da prihvatim sigurnu smrt, a da ne pokušam nešto“, rekao je. “To je neizlečivi rak? Pa s*anje!”

Dodao je da je ponosan na svoj tim što je istrajao sa “eksperimentalnim” tretmanom, dodajući: “Ovo pruža neku nadu da je možda ovo pravac koji vredi formalnije istražiti”.

Foto: Youtube/ABC News Indepth

Svake godine oko 300.000 ljudi širom sveta ima dijagnozu glioblastoma.

Šta je glioblastom?

Glioblastomi su najčešći kancerozni tumori mozga kod odraslih. Oni brzo rastu. Uzrok glioblastoma je nepoznat, ali može biti povezan sa genima obolelog ako mutacije dovode do nekontrolisanog rasta ćelija, formirajući tumor.

Tretman je obično hirurški za uklanjanje što je moguće većeg dela tumora, nakon čega sledi kombinacija radio- i hemoterapije (hemoradijacija).

Može biti teško ukloniti sav rast jer glioblastomi imaju vitice koje se protežu do drugih regiona mozga. Oni su ciljani putem hemoradijacije.

Glioblastomi su često otporni na lečenje jer se obično sastoje od različitih tipova ćelija. Stoga će lekovi ubiti neke ćelije, a druge ne.

Prosečno vreme preživljavanja je između 12 i 18 meseci, piše The Brain Tumor Chariti.Izvor: Objektiv.rs, Daily Mail

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar