Da li znate šta je “slant art”, umetnost budućnosti?

Ovaj pokret posebno je zastupljen u uličnoj umetnosti i na muralima, gde se iluzije poigravaju našim opažanjem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Screenshot/Youtube/Anamorfoza street Leon Keer

Ako niste lično probali, sigurno ste videli na društvenim mrežama- intrigatne crteže, različitih situacija, gde prolaznici pokušavaju da zaobiđu velike rupe, oprezno prelaze preko konopca, gledaju neka čudna stvorenja koje iskaču sa stranica građevina… Praktično iluzije, koje se čine toliko realističnim, da vaš mozak pokušava da ih smesti u trenutnu stvarnost i okruženje. Ova pojava se naziva anamorfoza i to je ustvari izobličena projekcija koja zahteva da posmatrač zauzme određenu tačku gledanja, koristi posebne uređaje, ili oboje, kako bi video prepoznatljivu sliku. Ovakav efekat se koristi  u slikarstvu, fotografiji, skulpturi i instalacijama, igračkama i filmskim specijalnim efektima. Postoje dve glavne vrste anamorfoze: perspektivna (kosa) i putem ogledala (katoptrična). Složenije anamorfoze se mogu osmisliti korišćenjem izobličenih sočiva, ogledala ili drugih optičkih transformacija.

Rani primeri ovakve vizuelne perspektiva datiraju iz renesanse, petnaestog veka i uglavnom su se odnosile na religiozne teme.

Kod anamorfoze ogledala, konično ili cilindrično ogledalo se postavlja na izobličeni crtež ili sliku kako bi se otkrila neiskrivljena slika. Deformisana slika se oslanja na zakone koji se odnose na uglove upada refleksije. Dužina krivih ravnih crteža se smanjuje kada se posmatraju u zakrivljenom ogledalu, tako da se izobličenja pretvaraju u prepoznatljivu sliku. Za razliku od perspektivne anamorfoze, katoptrične slike se mogu posmatrati iz više uglova.

 


Tehnika je prvobitno razvijena u Kini tokom dinastije Ming, a prvi evropski priručnik o anamorfozi ogledala objavio je oko 1630. godine matematičar Vaulezard.

Umetnik Salvador Dali je u svojim slikama i radovima koristio anamorfizam. Stakleni pod postavljen u prostoriji, pored njegovog studija, omogućio je radikalne perspektive studija odozgo i odozdo. Dali teatar i muzej ima trodimenzionalnu anamorfnu ​​instalaciju dnevne sobe; sofa Mae Vest Lips izgleda kao lice filmske zvezde kada se gleda iz određene tačke.

Anamorfni efekti su posebno popularni u uličnoj umetnosti, a ponekad se nazivaju i ”slant art“ kada se stvaraju na trotoarima. Primeri su crteži kredom na trotoaru Kurta Venera i Džulijana Bivera koji slikaju kredom, a trotoar i arhitektonsko okruženje postaju deo iluzije. Umetnost ovog stila može se proizvesti fotografisanjem objekta ili postavljanjem pod oštrim kosim uglom, a zatim postavljanjem mreže preko fotografije. Druga izdužena mreža je postavljena na trotoar u određenoj perspektivi, a vizuelni elementi jedne se transkribuju u drugi.

Pre osam godina, ulični umetnik JR napravio je je ogromnu privremenu anamorfnu ​​iluziju nad piramidom Luvra, čineći da moderna struktura nestane, a originalna zgrada izgleda kao da je još uvek u 17. veku.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar