Narodni muzej obeležava 180 godina postojanja uz izložbu 96 dela umetnika (FOTO)

Postavka sadrži 96 dela umetnika iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije, Bugarske, Holandije i Belgije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

U Narodnom muzeju Srbije, povodom 180 godina postojanja, večeras je otvorena izložba “Tela i prostori. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz NMS-a”, autorke Dragane Kovačić.

Foto: Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Postavka sadrži 96 dela umetnika iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije, Bugarske, Holandije i Belgije, koji su stvarali u okviru umetničkih pravaca od romantizma do klasične avangarde, od četvrte decenije 19. do pete 20. veka.

Foto: Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Ministar kulture Nikola Selaković je poručio večeras na Svečanoj akademiji povodom 180 godina Narodnog muzeja Srbije da ova institucija predstavlja apsolutno jednu od temeljnih ustanova moderne Srbije i da je delio sudbinu našeg naroda.

Ministar je naglasio da Narodni muzej Srbije predstavlja jednu od temeljnih ustanova moderne Srbije.

Foto: Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

-Ako pogledamo u naš nacionalni kalendar, videćemo da je 10. maj na jedan način dan golgote, zato što je na ovaj dan pre 430 godina spaljeno telo Svetoga Save na Vračaru, ali i dan Vaskrsa, jer je na ovaj dan 1844. vaskrsla srpska želja za uzdizanjem, čuvanjem i razvojem kulture kroz osnivanje našeg nacionalnog muzeja, poručio je Selaković.

Foto: Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Na svečanoj akademiji Selaković je primio zahvalnicu u ime Ministarstva kulture.

Na svečanosti su se obratili direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić-Brešković, direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić i upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar