Da li je autofagija efikasnija od ostalih dijeta? Evo šta kaže najnovija studija

Studija je pokazala da nema veće koristi od povremenog gladovanja u odnosu na uobičaje termine jela za gubitak kilograma, pod uslovom da je kalorijski unos sličan.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/prostooleh

Popularna autofagija ili povremeno gladovanje, kada se vreme za obroke skraćuje na 10 sati, ne ubrzava skidanje kilograma kod osoba koje su gojazne i imaju predijabetes, pokazala je studija. Tokom 12 nedelja tim sa Univerziteta Džona Hopkinsa u Baltimoru sproveo je istraživanje u kome je deo ljudi pratio autofagiju, a deo imao normalan stil ishrane, s tim što su obe grupe jednako smanjile broj unetih kalorija, navodi MedPageToday.

– Imali smo 41 učesnika studije starih u proseku 59 godina i svi su završili program. Posle 12 nedelja učesnici iz grupe koja je jela samo tokom 10 sati izgubili su u proseku 2,3 kilograma, dok su učesnici grupe koja je jela tokom celog dana izgubili 2,6 kilograma. Promena u glikemijskim merama nije se razlikovala između grupa – navodi se u istraživanju objavljenom u Annals of Internal Medicine.

Profesorka medicine na Univerzitetu Džon Hopkins dr Nisa Maruthur, vođa studije, rekla je za Yahoo Life da je cilj istraživanja bio da shvate da li restrikcija kalorija deluje bolje ako se jede kasnije ili ranije tokom dana, ali je otkriveno da nekih razlika nema.

– Stuija je pokazala da nema veće koristi od povremenog gladovanja u odnosu na uobičaje termine jela za gubitak kilograma, pod uslovom da je kalorijski unos sličan. Naučno razumevanje ove teme još nije završeno jer ostaje mnogo pitanja bez odgovora – rekla je za Science Media Centre Nit Foruhi sa Univerziteta u Kembridžu.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar