MMF dao dodatnu podršku daljem razvoju i reformama u Srbiji

Ministar Mali sa delegacijom Srbije nalazi se u trodnevnoj radnoj poseti Vašingtonu, gde se održava prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Instagram/mali_sinisa

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas u Vašingtonu, na odvojenim sastancima, sa zamenikom direktora Međunarodnog monetarnog fonda Bo Lijem i direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom i istakao da je MMF dao dodatnu podršku daljem razvoju i reformama u Srbiji, kao programu “Srbija 2027”.

-Nastavljamo posetu Vašingtonu sastancima sa zamenikom direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Bo Lijem i direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom, koji su podržali sve što je Srbija do sada uradila i istakli da je svetska ekonomija uspela da izbegne recesiju, što je dobra vest i za građane Srbije. Moramo da budemo veoma pažljivi i vodimo računa o svakom dinaru, ali sa druge strane je naša strategija ulaganja u infrastrukturu, izgradnju puteva, ulaganje u naše zdravstvo, tehnološke parkove, jedina strategija koja na dugi rok može da doprinese daljem privrednom rastu i rastu BDP-a i da doprinese stabilnosti koja je neophodna za povećanje plata i penzija i bolji standard građana, poručio je ministar Mali nakon sastanka.

Ministar Mali sa delegacijom Srbije nalazi se u trodnevnoj radnoj poseti Vašingtonu, gde se održava prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke, a na kojem se diskutuje o svetskoj ekonomskoj perpsektivi, iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti pomoći, kao i u pretnjama po globalnu ekonomsku stabilnost.

-Imali smo priliku da predstavimo ekonomske rezultate iz prethodne godine, šta smo sve u Srbiji uradili, naravno i šta planiramo da uradimo u narednom periodu. Naša ekonomija raste, to je bio važan podatak za sve one koji su učestvovali u ovoj diskusiji – prošle godine 2,5 odsto rasta, sad u februaru 5,9 odsto. Dakle, očekujemo prvi kvartal da bude 4,3 ili 4,4 odsto, a ukupno ove godine 3,5 procenata. Pri tome smo sačuvali makroekonomsku stabilnost a javni dug u odnosu na BDP na današnji dan iznosi 47,6 odsto. Dakle, daleko ispod nivoa Mastrihta, daleko ispod proseka evrozone, koja je negde na oko 89 odsto. Imamo rekordne strane direktne investicije, imamo rekordno nisku nezaposlenost, a rekordno visoku zaposlenost, držimo naš deficit pod kontrolom, a inflacija je u opadanju i imamo rekordne devizne rezerve, naveo je Mali.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar