Ivanu i Milici su koze i kupovina kuće na selu promenili život (FOTO)

U stadu imaju 50 grla, a zbog muže koja je najveća obaveza, svakog jutra ustaju u pet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS printscreen

Ivan Šarčević i Milica Novaković iz Mehovina u opštini Vladimirci, uz pomoć države, pre 2 godine kupili su kuću na selu. Na svom imanju gaje koze, i uglavnom prodaju sirovo mleko.

Na svoje seosko imanje, Ivan i Milica došli su da žive, tek kada su napravili objekat za smeštaj koza. U stadu imaju 50 grla, a zbog muže koja je najveća obaveza, svakog jutra ustaju u pet.

Foto: RTS printscreen

“Prvo smo sagradili njihov objekat, pa smo se tak onda mi uselili, planirali dalje šta ćemo i kako mi da radimo i kako da se uselimo. Ipak je ljubav prema njima na prvom mestu”, navodi Ivan Šarčević, iz Mehovina.

“Muža traje nekih 45 minuta. Do šest najkasnije završimo te obaveze. Onda se sređuje hodnik, daju se žitarice, kukuruz i zob, to dajemo svako jutro, da bi pre svega koze bile tokom cele godine. Bala sena obavezno pre puštanja na pašu. Kabasta hrana obavezno, jutro – veče, pre puštanja i posle puštanja koza na pašu”, objašnjava Milica Novaković, iz Mehovina.

Foto: RTS printscreen

Koze su tokom čitavog dana na paši. Deo mleka prerade na imanju, a većinu prodaju otkupljivaču.

Milica Novaković ističe: “Za surutkom je najveća za sada potražnja. S tim, mi se trudimo, bar dva puta nedeljno da vršimo dostavu mlečnih proizvoda za Šabac. Da pripremimo robu bar dva puta nedeljno. S obzirom da smo sami, i ne možemo baš da postignemo sve, jer nemamo trenutno mlekaru opremljenu i neke te veće uslove da bi mogli da proširimo proizvodnju. Ostatak mleka predajemo mlekari koja otkupljuje kozije mleko”.

Hranu za koze ne kupuju, već sami proizvode. Uz subvencije, uzgoj je kažu, lakši i sigurniji.

Foto: RTS printscreen

“Subvencije su sada po grlu 10 hiljada dinara, što nije ni malo naivno. Dosta nam znači. Umatičene su nam sve koze. Obrađujemo oko osam hektara. Imamo tu nešto livada. Žitarica, kukuruz… Za sada imamo dovoljno, da podmiri sve potrebe”, navodi Ivan Šarčević, iz Mehovina.

Na imanju na kojem se godinama nije živelo, posla ima mnogo, kažu Ivan i Milica. Ulaganje u domaćinstvo i uvećanje stada njihov je cilj, a život na selu – budućnost.Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar