Šta je starije – kokoška ili jaje? Naučnici našli odgovor

Naučnici su u istraživanju koristili superkompjuter HECToR

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Danganhfoto

Naučnici Univerziteta Šefild i Varvik smatraju da su našli odogovor na pitanje svih pitanja: šta je starije, kokoška ili jaje, a objašnjenje je fasiciniralo sve.

Njihovo istraživanje, naime, pokazalo je da ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoška morala postojati pre jajeta, piše Dejli Mejl.

Taj protein, objašnjavaju naučnici, zove se OC-17 i deluje poput katalizatora koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska je potrebna da zaštiti žumance u kojem se razvija pile.

Naučnici su u istraživanju koristili superkompjuter HECToR, kako bi mogli da zumiraju unutrašnjost jajeta i prate njegov razvoj.

Ono što su otkrili je da je protein OC-17 ključan za podsticanje kristalizacije u ranim stadijumima razvoja ljuske tako što pretvara kalcijum karbonat u kristale kalcita koji prave ljusku.

Kristali kalcita se, inače, mogu naći u kostima i oklopima raznih životinja, s tim da se kod kokošaka on stvara brže nego kod bilo koje druge vrste i proizvodi šest grama ljuske u 24 sata.Izvor: Daily mail

Komentari (1)

Ostavite komentar