Počinju Dani Beograda, bogat kulturno-umetnički program i dodela nagrada “Despot Stefan Lazarević”

Moto Dana Beograda 2024. je "Beogradu, s ljubavlju"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Dimitrije Milenkovic

U spomen na dva izuzetno važna događaja iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda, i na 19. april 1867. kada simboličnom predajom ključeva grada od strane turskih vlasti Beograd ponovo postaje srpski grad, Grad Beograd slavi svoje Dane u aprilu od 2003. godine.

Kulturno-umetnička manifestacija “Dani Beograda” počinje sutra i trajaće do 19. aprila, a obeležiće ih niz događaja koji će podsetiti na bogatu istoriju našeg grada i njegovo veliko kulturno nasleđe.

U susret događaju, tradicionalno na svečanoj sednici, proglašeni su laureati “Nagrade grada Beograda – despot Stefan Lazarević”, nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih i nagrade “Svetislav Stojanović” za 2023. godinu. Nagrade će biti uručene na svečanosti u Skupštini grada u petak, 19. aprila, a uručiće ih Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa i Nikola Nikodijević, član Privremenog organa.

U utorak 16. aprila, u 10 časova kod Spomen obeležja na Kalemegdanu gde je knez Mihailo Obrenović preuzeo ključeve grada od strane Ali-Riza paše, biće upriličeno polaganje cveća sa prikladnim muzičko-dramskim programom inspirisanim događajem iz 1876. Pre toga biće organizovana svečana povorka Knez Mihailovom ulicom do Spomen obeležja u kojoj će se nalaziti zvaničnici Grada Beograda, Muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomci Vojne akademije, Konjička brigada Policijske uprave Beograda, građani… U sklopu događanja pripadnici Vojske Srbije izvršiće počasnu paljbu.

Foto: danibeograda.rs

Istog dana, 16. aprila, predviđeno je i tradicionalno otvaranje izložbe fotografija na otvorenom. Ovogodišnja izložba biće posvećena Terazijama, jednom od najznačajnijih centara Beograda. Izložba nosi naziv Terazije, osvrt i sećanje – beogradsko nasleđe: fotografije i razglednice iz kolekcije Miloša Jurišića. Izložbeni panoi biće postavljeni kod Terazijske česme, a otvaranje izložbe planirano je u 14 časova. Na 21 panou, kroz stare razglednice i fotografije biće prikazan istorijski razvoj, danas najznačajnijeg urbanog prostora Beograda – Terazija, od 1890. godine do sredine 20. veka. Organizator izložbe je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda , izložbu će otvoriti Nataša Mihailović Vacić, predsednica Odbora manifestacije “Dani Beograda 2024”.

Takođe, Zavod za zaštitu spomenika Beograda organizuje tzv. Šetnju kroz istoriju i spomenike kulture Beograda čiji je cilj upoznavanje sa zanimljivostima iz istorije Beograda kroz tri gradske lokacije: Centralnu kulu Starog sajmišta (17. aprila od 17 časova), Zindan kapiju na Kalemegdanu (18. aprila od 17 časova) i Terazije kao jedan od najznačajnijih centara grada (19. aprila od 17 časova). Za šetnju se možete prijaviti putem sajta Dani Beograda.

U okviru programa “Otvorena vrata ustanova kulture Beograda” učestvovaće gradska pozorišta koje će Beograđanima deliti besplatne karate za svoje predstave u drugoj polovini aprila. Gradske galerije će otvoriti svoje izložbene prostore, kulturni centri, biblioteke, naučni Instituti organizovaće besplatne radionice , tribinske programe, izložbe i dr. Prijava je takođe putem zvaničnog sajta Dana Beograda.

Moto Dana Beograda 2024. je „Beogradu, s ljubavlju“, a izvršni producent manifestacije je i ove godine Omladinsko pozorište Dadov.Izvor: Objektiv.rs, danibeograda.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar