Preminuo Josip Manolić: Krivili su ga za smrt Stepinca, bio je Tuđmanov premijer i kontroverzna ličnost

Rođen je 22. marta 1920. u mestu Kalinovac kod Đurđevca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/You Tube/24sata

Bivši predsednik hrvatske Vlade i najpoznatiji hrvatski špijun Josip Manolić preminuo u 105. godini života, piše Nacional.

Manolić je u javnosti smatran kontroverznom ličnošću, s obzirom na to da mu se predbacuje njegovo delovanje u Udbi, među kojima se ponajviše ističu optužbe u kojem se krivi za smrt nadbiskupa Alojzija Stepinca. S druge strane, on je bio među ključnim akterima u razdoblju kad se stvarala hrvatska država, a u kasnijim godinama života postao je deo meme kulture mlađih generacija kao poslednji pripadnik generacije političara koji su stvarali noviju istoriju Hrvatske.

Rođen je 22. marta 1920. u mestu Kalinovac kod Đurđevca. Imao je brata i dve sestre, a otac mu je umro kad je imao šest godina.

U intervjuu iz 2016. godine za Večernji list ispričao je kako mu je otac nedostajao celog života. Kao 18-godišnjak ušao je u Savez komunističke omladine Jugoslavije, a 1939. godine primljen je u Komunističku partiju Jugoslavije. Manolić je izabran 1940. godine za sekretara Okružnog komiteta SKOJ-a za Novu Gradišku i člana pokrajinskog komiteta Partije.

U martu 1944. postao je član Okružnog komiteta partije za Bjelovarski okrug, a potom i organizacijski sekretar. U oktobru 1944. imenovan je za načelnika Ozne 2 u Bjelovaru, komunističke policije osnovane u maju te godine, te je upućen u akciju oslobođenja Bjelovara i okoline.

Odlazi 1946. godine u Zagreb kao načelnik Sektora za izvršenje kaznenih sankcija u Sekretarijatu za unutrašnje poslove, a jedna od njegovih dužnosti uključivala je i da bude u pratnji kardinala Alojzija Stepinca prilikom njegovog odlaska u zatvor u Lepoglavi. To je bio događaj koji ga je obeležio u hrvatskoj javnosti, kasnije je izjavio Manolić. U tadašnjoj Udbi bio je zadužen za zatvore u kojima su bili politički zatvorenici i tu je dužnost obavljao do 1963. godine.

Pojedinci su kasnije u javnosti iznosili optužbe da je Manolić čak otrovao Stepinca, međutim on je uvek odbijao te optužbe, te je u svojim memoarima napisao da je odnos između nadbiskupa Stepinca i zatvorske uprave bio primeren u razdoblju kad je on upravljao zatvorom, piše Večernji.hr.Izvor: Nacional, Večernji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar