Solun zapljusnuo prvi talas srpskih turista, otkrili kakve su cene

Putarine u Grčkoj skuplje 30–35 odsto, u solunskim tržnim centrima za sada nema većih rasprodaja i akcijskih sniženja cena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv

Kada su grčki carinici u četvrtak između 19 i 20 časova prekinuli štrajk zbog smanjenja broja zaposlenih na graničnim prelazima, kroz podignute rampe iz pravca Severne Makedonije i Bugarske krenule su kolone automobila i autobusa s turistima.

Preko prelaza Bogorodica–Evzoni, Stari Dojran – Dojrani i Kulata–Promahonas, u Grčku se slio veliki broj državljana Srbije, Severne Makedonije i Bugarske, da bi ovaj vikend proveli u Solunu i okolnim mestima prema Kavali, na Halkidikiju i dalje prema jugu.

Najezdi turista pogodovalo je izuzetno lepo vreme prvog aprilskog vikenda. Mnogi od njih kažu da su namerno izbegli putovanje u Grčku za prvomajske i uskršnje praznike, jer su tada tradicionalno velike gužve. Nije mali broj ni onih koji su krenuli u „izviđanje” potencijalnih destinacija za letnji odmor, što svakako podrazumeva i uvid u cenovnike smeštaja i ostalih usluga.

Da će na tom planu biti pomeranja naviše, jasno je odmah po prelasku granice. Iza prelaza Evzoni, gde je prva putarina do poslednjeg dana marta iznosila 1,80 evra za putničko vozilo, sada je 2,40 evra. Nove cene su u proseku više za 30–35 odsto. Primenjuju se na celom auto-putu „Egnatija” na severu Grčke, od Igumenice na zapadu do granice sa Turskom kod Kipija, na istoku zemlje.

Srpski turisti koji će letovati u mestima Olimpijske regije, na Halkidikiju ili Tasosu, putarinu će ukupno platiti oko pet evra više nego minulog leta. Dobra vest je da se narednih dana očekuje odluka po kojoj će naši motorizovani turisti moći da u Grčkoj koriste zajednički TAG za elektronsku naplatu putarine, koji sada važi za putovanja kroz Srbiju i Severnu Makedoniju.

Oni koji su se ponadali da će se ovog vikenda „ovajditi” od šopinga u velikim i dobro snabdevenim solunskim tržnim centrima, ostali su razočarani. Većih sniženja i rasprodaja nije bilo, pa su duž šetališta pored morske obale i na Aristotelovom trgu izostale uobičajene slike turista sa prepunim kesama.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar