“Oat-Zempic” trend dijeta ima i svoje alternative: ŠEST predloga za hranu koja nas dugo čini sitim

Postoji mnogo namirnica za koje se zna da zadržavaju glad na duži period

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/ logan jeffrey

Trend “Oat-Zempic” (ovas-zempik), o čemu smo već pisali, najnovija je trend dijeta, koja se poput požara proširila na mrežama širom sveta. Podrazumeva ispijanje šejka od ovsa sa limetom i cimetom dva puta dnevno i kažu da izaziva slične efekte suzbijanja gladi kao i čuveni lek Ozempik.

Na društvenim mrežama dele se snimci onih koji su probali ovo i tvrde da se kilogrami tope, a da se sve zasniva na suzbijanju osećaja gladi.

Stručnjaci napominju da efekat hrane sličan Ozempiku nije ograničen samo na zob, već da postoji mnogo namirnica za koje se zna da zadržavaju glad na duži period, jer pokreću oslobađanje GLP-1 hormona koji se izaziva ubrizgavanjem Ozempika.

To podrazumeva hranu bogatu proteinima, vlaknima – poput zobi – ili vode, rekla je Mišel Rutenštajn, registrovani dijetetičar za Dejli mejl.

Ali određene kombinacije sastojaka će ponuditi najveću količinu sitosti za najmanju količinu kalorija.

Evo nekoliko preporučenih opcija.

“Sos od leblebija i pasulja”

Mahunarke, koje uključuju sočivo, pasulj i kikiriki, imaju puno vlakana i relativno malo kalorija. One sadrže rastvorljiva vlakna – tip koji upija vodu – što ih čini punima, rekla je Routenštajn.

Foto: Unsplash/Svitlana

Rastvorljiva vlakna povećavaju lučenje hormona zvanog GLP-1 u crevima – istog jedinjenja koje Ozempik aktivira, samo u mnogo manjem intenzitetu.

Dodavanje pasulja u jela na bazi vode kao što su supe i čorbe može povećati efekat zasićenja, jer tečnost čini da se osećate siti, dok dodajete malo dodatnih kalorija.

“Odaberite supu minestrone”

Možda mislite da je supa nezasitna opcija, ali mnoge studije govore drugačije.

To bi moglo biti zato što vaše telo reaguje na glad i žeđ na sličan način, a ponekad kada osetite glad, zapravo ste dehidrirani, objašnjava Routenštajn. Zbog toga, konzumiranje puno vode u supi može vam pomoći da se osećate zadovoljnije.

Foto: Unsplash/Henrique Felix

Koliko se osećate siti nakon supe zavisi od vrste koju jedete.

Na primer, supa minestrone bi verovatno mogla da vas zasiti, jer sadrži vlakna iz pasulja, povrća i ugljenih hidrata.

Voće za užinu

Voće ima malo kalorija i puno vlakana i vode, što znači da zauzima puno prostora u vašem stomaku i može se sporije variti. To je dobra opcija ako žudite za nečim slatkim, ali ne želite da povećate šećer u krvi prerađenim slatkišima, kaže Routenštajn.

Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez 🇨🇦

Pola grejpfruta, na primer, čini oko 90 odsto vode i sadrži samo 64 kalorije, prema Klinici Mejo.

Rutenštajn je rekla da voće poput jabuka, ima više vlakana od drugih slađih vrsta, poput dinje.

“Odaberite klice i brokoli umesto salata”

Slično voću, povrće je odlična opcija da ostanete siti dok donosi malo kalorija. Sadrže esencijalne vitamine, kao i vlakna i vodu, a malo ili nimalo šećera.

Foto: Pixabay/silviarita

Artičoke, brokoli, karfiol, prokelj i šargarepa su neke od najzasitnijih povrća, jer sadrže najveću količinu vlakana i vode prema Vil Kolu, doktoru prirode.

Poslužite se mladim sirom, ili grčkim jogurtom

Istraživanja su istakla vrednost mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti, poput mladog sira i grčkog jogurta, za postizanje sitosti.

Jedno istraživanje je pokazalo da ovi proizvodi mogu pomoći potrošačima da izgube težinu.

Foto: Unsplash/Sara Cervera

Drugi objavljen u časopisu Appetite otkrio je da je grčki jogurt bio od pomoći u smanjenju apetita tako što je učinio da se učesnici osećaju sitim. To je zato što ima mnogo proteina i malo masti.

Routenštajn je primetila da zbog toga što su ovi proizvodi bogati proteinima, možda ćete ih variti sporije.

“Jedite jaje za doručak, mogu vas držati sitim satima”

Emma Beckett, viši predavač na Katedri za nauku o hrani i ishrani na Univerzitetu u Njukaslu, napisala je u članku da preporučuje ishranu bogatu proteinima osobama koje žele koristiti Ozempikove efekte na smanjenje apetita.

To uključuje namirnice poput jaja i ribe.

Foto: Unsplash/Rasa Kasparaviciene

Jedno istraživanje je otkrilo da su ljudi koji su jeli jaja za doručak uneli manje kalorija tokom sledećeg obroka u poređenju s osobama koje su za doručak konzumirale žitarice i sok.

Riba je pokazala posebno zasićujući efekat. To bi moglo biti zato što su životinje bogate omega-3 masnim kiselinama, koje mogu povećati osećaj sitosti kod ljudi koji imaju prekomernu težinu, prema studiji iz 2008. godine objavljenoj u časopisu Appetite.

Životinjski proteini imaju više proteina po gramu od biljnih proteina, pa su efikasniji za ljude koji žele uneti više proteina kako bi se osećali sitima”, rekala je Routhenstein.”

Izvor: Objektiv.rs, Daily Mail

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!