MMF je potvrdio da je naš svaki makroekonomski pokazatelj dobar! Mali: “Naša ekonomija raste”

Ministar finansija je istakao da je Srbija danas u situaciji da ima novca za velike projekte

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/RTS1

c Siniša Mali bio je gost Dnevnika RTS, gde je govorio o svim aktuelnim temama.

– Veoma je važna vest za građane Srbije da je MMF dao ocenu naše ekonomske politike i naših rezultata od toga da nam je svaki pokazatelj dobar, do toga da smo uprkos svim izazovima pomogli da napravi način našu privredu i građane, i sačuvali našu makroekonomsku stabilnost – rekao je ministar govoreći o oceni Međunarodnog monetarnog fonda.

– Ovo ne govori ni Siniša Mali ni Aleksandar Vučić, ovo govori MMF – dodaje ministar.

– Naša ekonomija raste, mi smo prošle godine imali rast našeg BDP-a od 2,5 odsto, prešli smo 69 milijardi evra. Pre 11 godina naš BDP bio je 33 milijarde, ogroman skok. Javni dug u odnosu na BDP je 48,2 odsto. Dakle ispod nivoa od 60 odsto, koji je nivo mastrikta. Prosek evrozone je 89 – 90 odsto. Jedna mala Srbija uspela je to da iskontroliše, to je obećanje koje smo dali.

Ministar je potom govorio o stopi nezaposlenosti.

– Ona je prošle godine u poslednjem kvartalu bila 9,1 odsto. Istorijski na najnižen nivou. Fabrike se otvaraju, nova radna mesta se otvaraju, dakle bolja i lepša perspektiva je tu. To pokazuje i stopa zaposlenosti, koja je nikad viša. Dakle 2 miliona i 300 hiljada ljudi u Srbiji radi, plaća poreze, plaća doprinose – istakao je ministar.

Mali je kazao da imamo rekordne strane direktne investicije.

– Prošle godine rekord smo odobrili – 4,5 milijardi. Do 20. marta ove godine 1, 2 milijarde novca, investicija je ušlo u Srbiju – kaže ministar Mali.

– Svako obećanje koje smo dali građanima smo ispunili. Od 1. januara podigli smo plate u javnom sektoru za 10 odsto, podigli smo penzije za 14,8 odsto, podigli smo minimalnu zaradu za 17,8 odsto, dakle na preko 400 evra. Vi danas, u januaru, imate prosečnu zaradu 818 evra. Mi ćemo do kraju godine ići na 920-930 evra. Sledeće godine, do kraja 2025. godine, biće 1.000 evra. Nama je danas prosečna penzija 390 evra, pre 11 godina bila je 203 evra. Minimalna zarada bila je 15.700 dinara, sada je preko 47.000 dinara – naveo je Mali.

– Mi jutros na računu budžeta imamo 453 milijardi dinara. Potpuno smo likvidni, sve svoje obaveze država ispunjava u dinar i u dan. Od toga nećemo odustati. Javni dug je pod kompletnom kontrolom. Najveći izazov za nas je kako da nastavimo dalje da rastemo, kako da dalje ulažemo u inovacije, nove tehnologije, veštačku inteligenciju, putnu i železničku infrastrukturu – naveo je ministar.

Kako kaže, Srbija je danas u situaciji da ima novca za velike projekte, ali da se mora naći dovoljno dradne snage koja će doći u zemlju kako bi se sve to završilo.

– Uvek smo pred građane Srbije izlazili sa ozbiljnim programom i obećanjima – nema razloga da svi zajedno ne sanjamo velike snove. Sve što smo do sada rekli, mi smo ispunili. Molim građane da se svi zajedno angažujemo na osvarenju projekta “Srbija 20/27”. EKSPO je najveća razvojna šansa za nas – hoćemo pod njegovim okriljem, kao simbola promena, da podignemo i kvalitet života građana Srbije, da uložimo u sve te infrastrukturne projekte, da našoj deci ostavimo svetliju i lepšu budućnost. Da nam Srbija bude drugačija, lepša, bolja i uspešnija – sa 100 milijardi BDP-a 2027. godine, Srbija je potpuno drugačija zemlja i radujem se tom trenutku da ga svi zajedno doživimo za samo tri, tri i po godone – zaključio je ministar Mali.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar