Zagrljaj unuka sa bakama i dekama nećemo videti još dugo, epidemiolozi kažu i do kad

Najvažnija stvar tokom leta po pitanju toka epidemije Kovida-19 biće upravo zabrana kontakata sa starijim građanima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Pitanje koje naše najstarije sugrađane možda i najviše interesuje u ovom trentku, a nije ni ukidanje mera, ni kojim će danima i u koje vreme tačno moći u šetnju i kupovinu jeste – kada će ponovo moći da zagrle unuke!

Na žalost, obeshrabrujuć odgovor stiže od naših stručnjaka. Ali, ako je za utehu, to je za dobro svih našh baka i deka, piše Blic.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da će najvažnija stvar tokom leta po pitanju toka epidemije Kovida-19 biti upravo zabrana kontakata sa starijim građanima, ukazujući da to treba uveliko da bude poznato svima u društvu.

On je još jednom naglasio značaj brige o starijima, te pozvao sve da očuvaju svest da je najvažnije da se izbegavaju kontakti sa njima, kako bi, dodaje, oni preživeli.

“Zabrana kontakta i nadalje postoji, to je najvažnije zapamtiti. Mora da nam ostane u svesti da moramo da štitmo starije od 65 godina. Ne samo oni da se oni štite sami, već i mi da ih štitimo”, istakao je Predrag Kon na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Ono što naši stručnjaci konstantno ponavljaju jeste to da su upravo stariji najosetljivija grupa ljudi koja može da oboli od Kovida-19, a da pritom posledice budu sa smrtnim ishodom. Stoga na njih posebno mora da se obrati pažnja.

Zato su mere koje su prvobitno uvedene bile one kojima se građanima starijim od 65 u urbanim sredinama, odnosno 70 godina u ruralnim područjima, zabranjuje svaki izlazak iz kuće, osim kada to nije odlazak kod lekara ili u vreme predviđeno za nabavku.

Takođe, saveti su bili da deca, pogotovu ona ispod 10 godine, ne bi trebalo da posećuju svoje bake i deke dok epidemija virusa ne prođe.

Naši najstariji sugrađani su dobili mogućnost da sada mogu šetati svakoga dana u trajanju od sat vremena u periodu između 18.00 časova i 1.00 sat posle ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja. Ali u to vreme, njihovim unucima kretanje nije dozvoljeno, a kao što smo već naglasili, nije ni preporučljivo da se sastanu.

Koliko takvi susreti mogu da budu rizik po najstarije objasnila je za “Blic” prof. dr Nada Kuljić Kapulica, virusolog na VMA.

“Stariji sugrađani su do sada bili bez kontakata, deca nisu išla u škole ili vrtiće, tako da su i oni delimično sada zaštićeni od virusa. Ono što je verovatno jeste da deca razvijaju antitela na virus dve nedelje ukoliko se njime zaraze, a posle mesec dana oni su potpuno bezbedni, te tada ne mogu nikoga zaraziti, pa ni svoje najbliže. Međutim, s obzirom na to da deca još uvek nemaju antitela i da je moguće da u svakom trenutku oni virus nose potpuno asimptomatski, i dalje ne zna kada bi svoje vreme mogli da provedu sa bakama i dekama”, objašnjava prof.dr Kuljić Kapulica.

“Najgora opcija da decu sada čuvaju bake i deke”

Imunolog Srđa Janković govorio je sinoć za “N1”, o tome zbog čega i dalje ne bi bilo dobro da decu čuvaju bake i deke.

“Važna činjenica je da u ovoj siutaciji kada se razni kolektivni vraćaju aktivnosti, najgora opcija ubedljivo bi bila da bake i deke čuvaju decu onih roditelja koji nemaju alternative, a to izbegavamo upravo ovim otvaranjem vrtića. Rizik tu, naravno, nije zanemarljiv, ali ako sve preduzmemo što se može preduzeti svešćemo ga na minimum i svakako će biti mnogo manji nego rizik koji bismo imali kada bi deca bila sa bakama i dekama”, istakao je Janković.

Ono o čemu se trenutno mnogo govori je takođe odlazak dece u vrtiće, kao i to da li postoji šansa da se oni testiranju pre samog odlaska u kolektiv sa puno dece.

“Kada počnu vrtići da rade, najosnovnije je da posebno one vaspitačice koje su bile angažovane, da budu testirane. Što se dece tiče, to nije obavezno, ali obavezujući je taj lekarski pregled, kao i prilikom formiranje dečjih kolektiva uvek. Kod predškolskih kolektiva to je nešto što mora da se izvede. Još nema zvaničnog, objavljenog uputstva za vrtiće, oni treba da počnu da rade 11. maja, a ovo što prenosim je iz tih nacrta. Ima nekih 35 tačaka što je gradski Zavod pripremio i između ostalog je i to navedeno”, naglasio je Kon.

Samo onlajn sa bakama i dekama

Sa psihološkog apekta gledano, i bakama i dekama ali i njihovim unucima, teško pada to što ne mogu biti bliski sa svojim bakam i dekama.

Kako je za “Blic” savetovala psiholog Nikolina Milosavljević, u skladu sa detetovim godinama treba objasniti kako se moraju ponašati sa svojim bakama i dekama, a da budu sigurni da se neće zaraziti.

“Ukoliko je dete mlađe od 3 godine, veoma je teško rečima detetu objasniti da kada je u istoj prostoriji sa svojim najbližima njih ne sme da zagrli i da mora da drži razdaljinu, tako da bi za njih najbolje bilo da kontakte odražavaju onlajn”, objašnjava Milosavljević.

Ako je pak dete ima između 3 i 6 godina, onda sa njima važno iskomunicirati na pravilan način. Njima se najbolje može objasniti kroz alegorične priče zbog čega oni još ne smeju prilaziti blizu svojim bakama i dekama.

“Deci starijoj od šest godina najlakše je svakako objasniti trenutnu situacija, ali je to najbolje učiniti kroz postavljanje pitanja, kao na primer: “šta misliš zašto je važno da se ne grlimo?”. To je čak poželjno da urade i same bake i deke kada razgovaraju sa svojim unucima”, objašanjava psiholog.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar