Ilon Mask podigao tužbu protiv Altmana i OpenAI: Tvrdi da su izdali misiju kompanije

Altman i OpenAI u proteklih godinu i po doživeli su meteorski uspon zahvaljujući uspehu ChatGPT-a

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/You Tube

Mask je jedan od suosnivača OpenAI-a koji je u kompaniju uložio milione.

Kada je OpenAI pokrenut, njegovi suosnivači dogovorili su se da će to biti neprofitna kompanija koja neće biti vođena zaradom i komercijalnim uspehom, već će njen razvoj biti usmeren za dobrobit čovečanstva.

Jedan od tih suosnivača bio je i Ilon Mask koji je tokom godina donirao desetine miliona dolara i značajno pomogao s finansiranjem na početku, da bi u međuvremenu digao sidro i napustio OpenAI pa je najpoznatije lice kompanije postao njen izvršni direktor Sam Altman.

Altman i OpenAI u proteklih godinu i po doživeli su meteorski uspon zahvaljujući uspehu ChatGPT-a, dok su u kompaniju investirale brojne kompanije, uključujući i Microsoft. Tehnološki div u više je navrata uložio novac u OpenAI, a ukupna vrednost investicija iznosi oko 13 milijardi dolara.

Zbog svega navedenog, Ilon Mask smatra da su Altman i drugi saosnivači poput Grega Brockmana i OpenAI prekršili sporazum o osnivanju u kojem je naglasak, dakle, bio na dobrobiti čovečanstva, a ne na profitu. Mask to sada želi da dokaže na sudu te je ove nedelje podigao tužbu protiv OpenAI-a i njegovog izvršnog direktora.

Mask u tužbi tvrdi kako su ga Altman i Brockman više puta uverili da će se pridržavati tog sporazuma, ali sve što se u poslednje vreme događa s tom kompanijom ukazuje na suprotno. Pri razvoju i internom dizajnu ChatGPT-4 OpenAI je u prvom planu, ali u tajnosti, imao komercijalne interese.

Takođe, smatra kako je OpenAI s poslednjom verzijom svog AI alata postigao opštu veštačku inteligenciju te kaže kako bi, prema njihovom sporazumu o osnivanju, takva tehnologija trebalo da bude besplatna i javno dostupna. Umesto toga, kompanija se kaže pretvorila u ispostavu Microsofta te im je sada prioritet da usavrše tehnologiju da bi maksimizovali profit za Microsoft, optužuje Mask.



Izvor: zimo.dnevnik.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar