Država nudi novu pomoć mladima: Garancije za zapošljavanje kroz ovaj projekat

Stopa nezaposlenosti među mladima od 15. do 24. godine u Srbiji koji su registrovani, odnosno koji posao traže preko NSZ iznosi 24,9 odsto

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Free-Photos

U saradnji sa institucijama sistema, a pre svega s Vladom Srbije i Ministarstvom za turizam i omladinu, Evropska unija finansijski će pomoći implementaciju pilot-projekta „Garancije za mlade”, i to u 20 lokalnih samouprava. Cilj je da se mladima do 30 godina omogući doškolovavanje ili pronalaženje posla.

– Projekat podrazumeva subvencije za mlade i njihovo doškolovavanje, neki vid prakse, pomoć u zbrinjavanju dece za zaposlene majke i njihov prevoz do posla – istakao je nedavno Metju Penot, projektni menadžer Delegacije EU u Srbiji, na predstavljanju godišnjeg izveštaja o političkoj, ekonomskoj i socijalnoj participaciji mladih. Tada je podsetio i da u Srbiji ima od 150.000 do 200.000 mladih od 15 do 30 godina koji su nevidljivi za sistem, nisu zaposleni, a nisu ni u nekom od programa obrazovanja i pripadaju takozvanoj NIT (NEET) kategoriji.

Inače, stopa nezaposlenosti među mladima od 15. do 24. godine u Srbiji koji su registrovani, odnosno koji posao traže preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) iznosi 24,9 odsto (treći kvartal 2023).

Ova služba je obznanila da će mladi do 30 godina starosti koji su na evidenciju nezaposlenih prijavljeni od 1. januara 2024. godine biti uključeni u ciljnu grupu kao deo programa „Garancija za mlade”, i to u tri pilot-filijale NSZ, u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Kruševcu. To je program čiji je cilj olakšanje tranzicije mladih na tržište rada i podsticanje njihovog zapošljavanja, i to kroz saradnju različitih sektora i socijalnih partnera. U mere aktivne politike zapošljavanja u te tri filijale NSZ biće uključeno oko 4.500 mladih, od kojih oko 1.200 u direktnu finansijsku podršku.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) učestvovala je u svakom koraku izrade plana implementacije ovog programa. Kako ističu u KOMS-u, planiran pilot-program podrazumeva implementaciju aktivnosti u okviru četiri faze „Garancije za mlade” – mapiranje i rana intervencija, dosezanje do neaktivnih mladih, priprema i ponuda za njih.

– Pilotiranje će se realizovati na teritoriji tri filijale NSZ, a mogu se prijaviti nezaposleni mladi koji nisu u sistemu obrazovanja niti su zaposleni i očekuju ponude za zapošljavanje ili za nastavak obrazovanja i obuka – navodi Milica Borjanić, menadžerka projekta u KOMS-u.

Kako će se praktično sve to primeniti, tj. ko će sve da učestvuje – kompanije, mala preduzeća?

– Najjednostavnije rečeno: država će biti u obavezi da mladoj osobi koja je duže od četiri meseci nezaposlena i nije u obrazovnom sistemu ponudi priliku za zaposlenje ili nastavak obrazovanja – ističe menadžerka projekta. Prema alternativnom izveštaju KOMS-a o položaju i potrebama mladih za 2023. godinu, nezaposlenost je izdvojena kao jedan od najvećih problema mladih. Ukupan broj nezaposlenih mladih je 75.526, što predstavlja 18,43 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji.Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar