Dačić o sednici SB UN: Redak je slučaj da Kurtija kritikuju oni koji su ga stvorili i koji ga podržavaju

Dačić je rekao da je cilj Kurtijevih mera da se Srbi isele sa Kosmeta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Pink printscreen

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući održanu sednicu Saveta bezbednosti UN, na kojoj je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić gde je izneo argumente  kojim dokazuje svetu ugnjetavanje srpskog naroda od Aljbina Kurtija, ocenio je da očigledno Kurti to nije uradio u dogovoru sa njima.

– Možemo da kažemo da je to redak slučaj da ga kritikuju oni koji su ga stvorili i koji ga podržavaju. Treba da idemo u nekoliko koraka. Dobro je da je sednica održana, to je bila hitna sednica SB UN – kazao je Dačić gostujući u emisiji “Hit tvit” na TV Pink.

Kako je kazao, u poslednjih 10, 15 godina se dešava to da kada dođe zahtev za hitnu sednicu njih 15 sedne, pa sagledaju da li je potrebno, pa većaju da li da sednica bude otvorena ili zatvorena.

– Uveli su i to da li da bude otvorena ili zatvorena. Pošto Gvajana predsedava, zapadne države su počele da vrše pritisak, da je dovoljno da se razgovara u zatvorenom formatu… Mi smo u ponedeljak počeli te aktivnosti. Zvao sam Lavrova, odmah se javio na telefon, to je velika stvar, istakao je Dačić i dodao da je Lavrov rekao da će dati sve od sebe.

Foto: TV Pink printscreen

Kako je dodao, ključna je bila Gvajana kao predsedavajuća, koja je nakon uspostavljene komunikacije donela odluku da sednica bude održana u petak i da bude otvorena za javnost.

Dačić je rekao da je cilj Kurtijevih mera da se Srbi isele sa Kosmeta, te dodao da je predsednik na izvanredan način iskoristio priliku u svom obraćanju.

– Mislim da je domet sednice veoma veliki, pokazalo se da su i zemlje Kvinte bile protiv tog poteza – naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, sve što Priština radi, govori da radi zbog srpskog naroda na KiM.

– Albanci su ga prozreli i rekli da Kurti izaziva incidente, eskalaciju, da se to zaboravi, pa se izazivaju novi… Sada, da li Kvinta ozbiljno to misli, to je suštinsko pitanje, naveo je Dačić.

Kako je rekao, ako oni ozbiljno misle da se sačuva mir na Kosmetu mora da se obuzda i zauzda Kurti.

Dačić je otkrio da su im zamerili što hoće otvorenu sednicu i dodao da se ispostavilo da su Tadić i Koštunica pristajali na zatvorene sednice.

Prva hitna sednica od kad se pitanje KiM tretira u Ujedinjenim nacijama

Karijerni diplomata Zoran Milivojević je rekao da je sednica značajnija od skromne ocene koju je izneo i predsednik Vučić, ali i ministar Dačić.

– To je prva hitna sednica od kad se pitanje KiM tretira u Ujedinjenim nacijama – istakao je Milivojević i dodao da su pre bile četiri sednice godišnje o KiM, a da su sada dve.

Kako je rekao, time što je sednica održana priznati su razlozi zbog kojih je naša država želela to.

– Potvrđena je Rezolucija 1244. Znate, ja ne znam koga je Kurti predstavljao. Sednica je na licu mesta pokazala da Kosovo nije država. Većina zemalja je prihvatila našu argumentaciju, da je ugrožen mir i stabilnost i naš narod na KiM – kazao je Milivojević i dodao da niko nije osporio ono što je predsednik Vučić rekao.

Milivojević je pojasnio da je Gvajana presekla jer je to njihovo pravo, te dodao da održavanje sednice daje nama mogućnost da se na nju pozivamo.

– Tamo niko nije osporio krivicu Prištine za stanje na terenu, da su ugroženi mir i bezbednost – istakao je Milivojević.Izvor: Objektiv.rs, Pink

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar