Ford prestaje sa proizvodnjom popularnog modela iz svoje game, 3.500 radnika ostaje bez posla

Budućnost fabrike u Saarlouisu ostaje neizvesna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / omarsaldib

Predstavnici sindikata rekli su da će nakon 2025. godine u fabrici u Saarlouisu ostati oko 1.000 radnika kojima će biti ponuđena prekvalifikacija, a do 2032. neće biti prinudnog otpuštanja. Štaviše, zaposleni će moći ranije da odu i imaće koristi od kompenzacijskog paketa.

Mnogi će reći da Nemačka nije što je nekad bila. Kao samo jedan u nizu proizvođača, Ford će iduće godine postepeno ugasiti popularni model Focus i posledično tome otpustiti 3.500 radnika u fabrici u Saarlouisu, koja je otvorena davne 1970. godine.

Da će Ford ugasiti popularni kompakt Focus 2025. godine prvi put smo čuli još sredinom 2022. godine. Takođe, tada je rečeno da će se u fabrici u Saarlouisu u Nemačkoj, gde se ovaj model proizvodi, sklapati nova generacija električnih modela američkog brenda. U međuvremenu,  Fordovi planovi su se promenili, pa će se budući električari proizvoditi u španskoj fabrici u Valensiji.

Kao rezultat toga, fabrika u Saarlouisu doslovno ostaje bez proizvodnje automobila. Zbog toga će u ovoj fabrici biti otpušteno 3.500 radnika, a Ford je navodno postigao dogovor sa sindikatom IG Metall u vezi s tim. Predstavnici sindikata rekli su da će nakon 2025. godine u fabrici u Saarlouisu ostati oko 1.000 radnika kojima će biti ponuđena prekvalifikacija, a do 2032. neće biti prinudnog otpuštanja. Štaviše, zaposleni će moći ranije otići i imati koristi od kompenzacijskog paketa.

Ipak, budućnost fabrike u Saarlouisu ostaje neizvesna. Bilo je razgovora s kineskim markama BYD i Chery o preuzimanju fabrike, a navodi se da je Ford takođe bio u pregovorima s nemačkim proizvođačem solarnih panela. Ali očigledno, američki proizvođač automobila nije postigao dogovor s ovim kompanijama.Izvor: Klix.ba, Poslovni dnevnik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar