Ne možete da naterate dete da vas sluša? Psihološkinja daje jednostavan savet (VIDEO)

Stručnjak za roditeljstvo i sama majka četvoro dece, Ralfi Džejkobs, na Instagramu je podelila ovaj koncept

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/ Kawê Rodrigues

Roditeljstvo je, bez sumnje, izazovan zadatak. Pošto znamo koliko deca mogu da budu neposlušna, roditelji neretko posežu za kaznama i pretnjama kako bi naterali decu da ih poslušaju.

Ipak, psiholozi ističu da je mnogo delotvorniji način da se detetu prenese poenta onoga što govorimo bez korišćenja negativne konotacije, već da se ponudi pozitivna posledica za ponašanje.

Stručnjak za roditeljstvo i sama majka četvoro dece, Ralfi Džejkobs, na Instagramu je podelila ovaj koncept.

“Vrlo je prirodno da roditelji koriste pretnje oduzimanjem stvari kako bi motivisali decu. Ipak, korišćenje pozitivnih posledica daleko više doprinosi životu deteta”, rekla je Džejkobs u viralnom videu.

Zatim je objasnila kako to izgleda u praksi. Na primer, umesto da deci kažemo: “Ako se ne smiriš, onda odlazimo!”, možemo reći: “Ako možeš da se smiriš, onda ćemo još malo ostati i igrati se.”

Ove dve fraze znače istu stvar, ali kada to postavimo kao pozitivnu posledicu, naša deca čuju ono što mogu, umesto onoga što ne mogu. Podsticanjem dobrog ponašanja, umesto osuđivanja lošeg, deca će se osećati sigurno i povezano s nama kao roditeljima te je verovatnije da će nas slušati.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar