Kamen bi zaplakao! Danica Crnogorčević održala koncert uz sliku stradale devojčice u “Ribnikaru”

Velika etno-umetnica Danica Crnogorčević održala je sinoć i preksinoć solističke koncerte u Beogradu, u MTS dvorani

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Printscreen/Instagram

Pevačica je sinoćni koncert posvetila žrtvama u masakru koji se dogodio prošle godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, kad je dečak Kosta K. usmrtio devet svojih vršnjaka i čuvara škole.

Danica je koncert započela pesmom “Rasti, moj zeleni bore”, a onda se obratila svim prisutnima.

– Razgovarala sam sa jednom majkom koja mi se prva javila, njena ćerka Adrijana je uvek sa radošću za života pevala moje pesme, vaspitavala se u duhu tradicije. Došli smo zajedno na ideju da žrtvama posvetimo koncert, ovo je koncert duhovne muzike. Svi u tim pesmama možemo da nađemo smisao naše vere, nade, ljubavi. Čula sam se sa roditeljima te dece, naravno, to je osetljiva tema. Hristos Voskrese – poručila je Crnogorčević, a onda zapevala stihove vladike Nikolaja Velimirovića i numere kao što su: “Marijo slavna”, “Govori, Gospode” i “Vjera vječna, vjera slavna”…

Dok je Danica pevala, majka devojčice koja je ubijena u pomenutoj školi nije mogla da zadrži suze, pa ju je sve vreme tešila prijateljica koja je bila uz nju, a pored njih dve na jednom sedištu stajala je slika male Adrijane, koja je obožavala Danicu Crnogorčević i njenu muziku.

Foto:Printscreen/Instagram

Koncert je bio raznolik i sadržajan, a povodom praznika i školske slave Svetog Save, koji se obeležava 27. januara, Crnogorčević je uz glasove ostalih muzičara izvela akapela stihove Vojislava Ilića – “Ko udara tako pozno”.

“Orahovcu bašto rajska” etno-umetnica je najavila kao pesmu “koja dolazi iz srca Orahovca”, a posetioce je raspevala uz “Tamo daleko” i Srpkinjica jedna mala”, uz koje su joj se na pozornici pridružili u narodnim nošnjama članovi Kulturno-umetničkog društva “Lira” iz Beograda.

Gost sinoćnjeg koncerta bio je i hor “Srbadija” iz Bijeljine, koji je uz ostale muzičare pratio u stopu Danicu.

Pozdravljana burnim aplauzima posle svake pesme, poput crnogorske “Još ne sviće rujna zora” i hercegovačke “Nema raja bez rodnog kraja”, Crnogorčević je raspevala dvoranu i uz “Ovo je Srbija”, “Kosovski božuri”, makedonske “Sokol pie vodu na Vardarot”, “Makedonsko devojče”, ali i rusku numeru “Kaćušu”.

Pred ispunjenom dvoranom, koncert je priveden kraju uz gromoglasan aplauz i tradicionalne pesme, pa je tako publika sa Danicom u jedan glas zapevala “Srpkinja je mene majka rodila”, “Sini jarko sunce sa Kosova”, “Oj Kosovo, Kosovo” i “Oj svijetla majska zoro”.

Kao poslednji segment koncerta i onaj koji ostaje da odzvanja u ušima i srcima svih prisutnih, dvoranom su se zavijorile i zapevale dve pesme: “Za život Srpske” i “Veseli se srpski rode”, uz gromoglasne ovacije publike i usklike patriotizmu.

“Veseli se, srpski rode” je sinoć imala posebnu posvetu, a u to ime je Danica uzela fotografiju tragično stradale Adrijane u “Ribnikaru” i zapevala dobro poznate stihove, koje je i Adrijana naviše volela, a publika je u tom momentu zaplakala.Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar