PANIKA: Šire se invazivne vrste vatrenih mrava koji mogu da ubiju ljude

Vatreni mravi posebno mogu da napadaju ptice koje se gnezde na tlu i njihova jaja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/diego_torres

Vatreni mravi na jugoistoku australijske države Kvinslend pronašli su način da prežive poplave koje su zadesile to područje formirajući splav kojim napuštaju poplavljena staništa i kreću se ka bezbednim lokacijama.

Naučnici, istovremeno, upozoravaju da bi ekstremne vremenske prilike mogle da ubrzaju širenje ovih mrava koji se smatraju jednom od najinvazivnijih vrsta na svetu, prenosi londonski Gardijan.

Nakon što su oluje zahvatile ovaj deo Australije tokom Božića i Nove godine, Ris Pianta iz Veća za invazivne vrste upozorio je da su vatreni mravi aktivniji pre ili posle padavina i da mogu da formiraju velike plutajuće splavove koji se kreću sa vodenim strujama.

„Nedavno smo videli dokaze ovakvog ponašanja na farmama šećerne trske južno od Brizbejna”, naveo je Pianta.

Prema njegovim rečima, vatreni mravi posebno mogu da napadaju ptice koje se gnezde na tlu i njihova jaja.

„Ovi mravi mogu da ubiju i ljude i stoku, a mogu da oštete i infrastrukturu i eko-sisteme. Ova vrsta je već zauzela oko 700.000 hektara u području Brizbejna”, upozorio je Pianta.

Reč je o mravima koji su poreklom iz Južne Amerike i za koje se veruje da su stigli na brodovima u luku Brizbejn 2001. godine, iako postoji mogućnost da su prisutni u Australiji još od 1992. godine.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar