Posle trideset pet godina zatvora dobio odštetu od 1,75 miliona dolara

Rajt je rekao da je znao da će na kraju biti oslobođen kada mu je prošlog leta uzet bris iz usta radi DNK testiranja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/TryJimmy

Država Mičigen pristala je da plati 1,75 miliona dolara nevinom Luisu Rajtu koji je proveo 35 godina u zatvoru nakon što je pogrešno osuđen za seksualni napad.

Luis Rajt je pušten u novembru nakon što su vlasti rekle da su ga DNK testovi isključili kao počinioca u napadu na 11-godišnju devojčicu u Albionu, malom gradu u jugozapadnom Mičigenu, 1988. godine.

Ljudi koji su oslobođeni krivice na osnovu novih dokaza imaju pravo na 50.000 dolara za svaku godinu provedenu u zatvoru u Mičigenu. Kancelarija državnog tužioca se ponekad opire plaćanju, na osnovu strogih zakonskih kriterijuma, ali je brzo pristala da nadoknadi Rajtu.

„Ništa ne može nadoknaditi 35 godina u zatvoru u Mičigenu za nešto što nije uradio“, rekao je Rajtov advokat Volf Miler. „Ovo je prvi korak ka povratku Luisovog života u 65. godini.”

Rajt je više puta ispunjavao uslove za razmatranje uslovnog otpusta, počevši od 2008. godine, ali je odbio da pohađa časove terapije seksualnih prestupnika, što je ključni uslov za puštanje na slobodu, i ostao je iza rešetaka sve dok ga nalaz DNK nije oslobodio krivice, rekao je Miler.

Rajt je rekao da je znao da će na kraju biti oslobođen kada mu je prošlog leta uzet bris iz usta radi DNK testiranja.

„Proveo sam poslednjih nekoliko meseci u zatvoru sa osmehom na licu. Svi su mislili da imam nešto u rukavu“, rekao je on.

Odvojeno, Miler je podneo tužbu protiv policije tražeći više od 100 miliona dolara. U tužbi se tvrdi da su Rajtova prava povređena tokom istrage 1988. godine, prenosi „Gardijan“.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar