Da rade bolje, a da troše manje: Evo kako da vam radijatori dostignu “pun potencijal”

Period zime dodatno se oseti na našim računima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Radijator
Pixabay

Stigao je prvi minus, a sa njim i potreba da vaši radijatori greju bolje nego ikad. Period zime dodatno se oseti na našim računima, a kako biste sprečili nepotrebni utrošak energije za zagrevanje stana – donosimo vam savete koji će zadržati toplotu u vašem stanu.

Za početak, česta greška, na koju retko ko obraća pažnju, je pokrivanje radijatora zavesama. Na taj način “gušite” toplotu. Odnosno usmeravate je ka izvoru hladnoće – napolju. Postavite svoje zavese iza radijatora, to će pomoći da se zagreje cela soba.

Drugo, ozračivanje radijatora nužan je posao ako želite da vaš sistem grejanja radi kako treba i da vaš dom bude topao. Vazduh može da ostane zarobljen u sistemu, zbog čega radijatori neće potpuno da greju prostoriju i stoga je potrebno ispustiti vazduh.

Kako ćete znati da je potrebno ozračiti radijatore? Ako su radijatori hladni na nekom delu ili im treba dosta vremena da se zagreju ili pak čujete čudne zvukove kad se grejanje uključi, to znači da je unutar njih zarobljen vazduh i da ga je potrebno ispustiti van.

A šta je sa termokapom radijatora, da li ćete ako je stavite na maksimalan broj, brže ugrejati sobu? Radijatori dostupni na tržištu opremljeni su termostatima sa skalom od 0 do 5. Svaki od brojeva simbolizuje temperaturu na koju će se stan zagrejati nakon odgovarajućeg podešavanja:

1 – biće temperatura od 12-13 stepeni C u prostoriji
2 – temperatura oko 15 stepeni C
3 – temperatura na nivou od 18-20 stepeni C.
4 – temperatura na nivou od 22-24 stepena C.
5 – temperatura čak 28 stepeni C

Podešavanje radijatora na 5 ne znači da će se soba brže zagrejati. U stvari, u stanu će biti samo suvlji vazduh i veći račun za struju prenosi Krstarica.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar