Jevrejski studenti tužili Harvard: Univerzitet postao “bastion neobuzdanog antisemitizma”

Univerzitet koji postoji 388 godina optuženo je za kršenje saveznog zakona o građanskim pravima, koji zabranjuje diskriminaciju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/StockSnap

Jevrejski studenti tužili su univerzitet Harvard zbog toga što je, kako tvrde, dopustio da njihov kampus postane “bastion neobuzdanog antisemitizma”.

Harvard je optužen da selektivno sprovodi politiku protiv diskriminacije kako bi izbegao da zaštiti jevrejske studente od uznemiravanja, tako što ignoriše njihove molbe za zaštitu i zapošljava profesore koji podržavaju nasilje nad Jevrejima i šire antisemitsku propagandu.

„Na osnovu dosadašnjih iskustava, nezamislivo je da bi Harvard dopustio da bilo koja grupa, osim Jevreja, bude meta sličnog zlostavljanja ili da bi dopustio, bez odgovora, studentima i profesorima da pozivaju na uništenje bilo koje zemlje, osim Izraela“, navodi se u tužbi, prenosi Hina.

Univerzitet koji postoji 388 godina optuženo je za kršenje saveznog zakona o građanskim pravima, koji zabranjuje diskriminaciju.

Tužba je podneta osam dana nakon što je predsednica Harvarda Klodin Gej podnela ostavku. Bila je meta kritika zbog svog odgovora na antisemitizam nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada 2023, a suočila se i sa optužbama za plagijat.

Od izbijanja rata između Izraela i Hamasa akademske institucije širom sveta suočavaju se sa sporovima u vezi sa slobodom govora i pravom na proteste. I drugi fakulteti, između ostalih i Berkli, suočavaju se sa sličnim tužbama.

Studenti su rekli da Harvard ne može bezbrižno dopuštati eskalaciju „napadanja Jevreja“ zbog navodne potrebe da se ljudima omogući sloboda izražavanja.

Naveli su da se pristrasnost Harvarda proteže i na prijeme ispite, zbog čega je broj jevrejskih studenata navodno pao za 60 odsto. Više od 30 studentskih grupa na Harvardu potpisalo je peticiju dan nakon Hamasovog napada 7. oktobra, okrivljujući za to Izrael.Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar