Ovo su namirnice koje POGORŠAVAJU prehladu: Ni slučajno ih ne uzimajte kada ste bolesni

Budite pažljivi sa izborom hrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ Freepik

Ako ste žrtva virusa i prehlade, budite pažljivi sa izborom hrane jer ovde ne važi ona stara: “Snaga na usta ulazi.” Neke namirnice mogu čak da vam pogoršaju stanje.

Voćni sokovi iz tetrapaka
Ceđeni sokovi iz svežeg voća jesu puni vitamina i minerala, ali to ne važi za sokove iz prodavnice ma šta pisalo na njihovoj ambalaži. Naime, oni sadrže velike količine šećera koji se vežu za krvne ćelije i “kradu” vitamine iz tela pa još više obaraju imunitet.

Pržena hrana
Pržena hrana nije preporučljiva ni kada ste zdravi, a kamoli kad neko leži iscrpljen od virusa. Ova hrana je puna zasićenih masnih kiselina koje se teško vare i mogu značajno da poremete organe za varenje koji ionako ne rade kako treba.

Kafa
Kada ste bolesni trebalo bi da pojačate unos tečnosti. Međutim, kafa ne treba da se nađe na toj listi. Kofein kao glavni sastojak omiljenog crnog napitka deluje kao vrlo snažan diuretik, što može da izazove dehidrataciju već oslabljenog organizma.

Kisele namirnice
Kisele namirnice mogu da iritiraju oštećenu sluznicu, što dodatno pojačava simptome bolesti. Tu spadaju turšija, citrusi, a posebno pomorandža. Voće poput limuna i pomorandže iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

Mlečni proizvodi
Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže jačanju organizma, oni pojačavaju lučenje sluzi, pa nikako nije dobro da nam se u takvom stanju pojačaju kašalj i sekrecija u nosu i plućima.

Alkohol nikako
Iako istraživanja potvrđuju da čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

Baš poput kafe, i alkohol “tera” tečnost iz tela, pa samim tim može da dovede do dehidracije, a mešanje alkohola i nekih lekova može da smanji njihovo dejstvo.Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar