U ribljim proizvodima pronađena bakterija, ovo su saveti za čuvanje hrane u praznično vreme

U prazničnom periodu, kada su kupovina i potrošnja hrane povećane, treba biti na oprezu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Travis Yewell

Bakterija detektovana u više evropskih država, upozorava EFSA.

Riblji proizvodi spremni za jelo, uglavnom dimljeni losos, verovatni su izvor bakterije listerije monocitogenes, koja je ovog meseca otkrivena u više evropskih država, navodi se u saopštenju Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Kako je preneo „Agroklub”, između 2022. i 2023. godine listerija monocitogenes otkrivena je u Austriji, Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Holandiji, gde je zabeleženo 17 slučajeva bolesti i dva smrtna slučaja, ističe se u izveštaju. Oboleli su uglavnom bili starije osobe, prema podacima koji se mogu pratiti od 2011. godine.

Napredne tehnike molekularne tipizacije identifikovale su varijantu listerija monocitogenes, koja je otkrivena u većini slučajeva između 2022. i 2023. godine. Analiza podataka ukazuje na vezu s dve ustanove u Litvaniji u istom periodu. Utvrđeno je da su upravo one unele kontaminirane riblje proizvode na maloprodajna tržišta Nemačke i Italije. Proizvodnja je zaustavljena u jednoj fabrici u Litvaniji, što je, nadaju se, verovatno smanjilo rizik od pojave bolesti.

Podaci o distribuciji kontaminiranih proizvoda u Austriji, Belgiji i Holandiji trenutno nisu dostupni.

Stručnjaci EFSA i ECDC kažu da su potrebne dalje pretrage kako bi se utvrdilo poreklo kontaminacije. Ovo će omogućiti nacionalnim vlastima da provedu ciljane mere kontrole i akcije ublažavanja. Osim toga, preporučuju poštovanje dobre proizvodne prakse, higijenskih pravila i učinkovite kontrole temperature u celom lancu proizvodnje, distribucije i skladištenja hrane, uključujući i domaćinstva.

Potrošačima se savetuje da održavaju niske temperature u frižideru kako bi sprečili potencijalno širenje bakterija kao što je listerija, koja bi mogla biti prisutna u hrani koja je spremna za jelo.

Pet pravila za čuvanje hrane

U pretpraznično vreme, kada je kupovina i potrošnja hrane povećana, treba biti na oprezu. Držite se ovih pravila:

Dobro planirajte kupovinu jer sveža svinjetina, govedina, jagnjetina i teletina može da se u frižideru, na temperaturi od četiri do pet stepeni Celzijusa, očuva do četiri dana, a mleveno meso, živina i riba jedan ili dva dana.

Termički obrađenu hranu ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Nakon kuvanja je što pre ohladite i spremite u frižider ili pak višak razdelite u posude i zamrznite za posle.

Hranu ne držite napolju jer dnevne temperature prelaze pet stepeni Celzijusa, a posebno je opasno ako na posudu s hranom dođe sunce.

Kod podgrevanja je važno da hrana postigne visoku temperaturu u svim delovima. Ukoliko je samo topla nije sigurno da je ispravna za jelo.

Posebno budite oprezni s namirnicama koje sadrže jaja i mleko (kolači, ruska salata i sl.).

Izvor: Politika

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!