Više javno tužilaštvo o postupanju povodom prijava o eventualnim nepravilnostima na izborima

Više javno tužilaštvo u Beogradu obaveštava javnost o postupanju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Beograd.vjt.rs

Nakon što je primilo izveštaje iz svih šest osnovnih javnih tužilaštava sa teritorije grada Beograda, Više javno tužilaštvo u Beogradu obaveštava javnost o postupanju povodom prijava koje su u skladu sa zakonom, dostavljene tužilaštvima u vezi sa eventualnim nepravilnostima povodom republičkih i gradskih izbora održanih 17. decembra 2023. godine.

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu putem email-a je 17. decembra podneta krivična prijava V.P. protiv NN lica u vezi sa krivičnim delom Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem. U prilogu je dostavljen video snimak dve osobe ženskog pola koje pričaju o navodnoj predaji novca od strane NN lica radi glasanja, sačinjen ispred OŠ „Rade Končar“ u Zemunu. Tim povodom formiran je predmet i 19. decembra podnet je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Povodom dva izveštaja Republičke izborne komisije, koji su podneti ovom tužilaštvu 11. decembra u vezi sa falsifikovanim potpisima za izborne liste „Dosta! Evropski put-Dosta“ i Ruski manjinski savez – Pavle Bihali Gavrin i doktor Hristos Alestopulos (Srpsko-ruska partija Vukovi i Srpsko grčki pokret) formirani su predmeti i prosleđeni na nadležnost Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog krivičnog dela Falsifikovanje isprave.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je 17. decembra obavešteno o pet događaja u vezi sa izborima na teritoriji svoje nadležnosti i u svakom pojedinom slučaju dežurni tužioci su naložili policiji da izađe na teren, kao i da obavi razgovore sa podnosiocima prijava, te da podnese izveštaj tužilaštvu.

Prvi događaj tiče se prijave M.Lj. odnosi se na navodnu kupovinu glasova u Batajnici iz kombija. Po nalogu dežurnih tužilaca obavljeni su razgovori sa M.Lj. i još tri lica koja su bila sa njim u društvu, te je naloženo policiji da izađe na teren radi pronalaska kombija koji su opisali podnosioci prijave. Pripadnici policije odlaskom na prijavljenu adresu nisu uočili navedeni kombi, niti zatekli lica sa kojima bi obavili razgovor.

U drugom događaju, povodom prijave člana RIK-a J.R. da se u „Štark Areni“ odvija paralelno glasanje i da je njemu i njegovim kolegama onemogućen ulazak u „Štark Arenu“, po nalogu dežurnih tužilaca policija je obavila razgovor sa podnosiocima prijave, nakon čega su upućeni da sve nepravilnosti prijave Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).
J.R. je svoje navode ponovio u PS Novi Beograd, a nakon što je RIK saopštio da u „Štark Areni“ nema izbornog mesta, policiji je naloženo dostavljanje izveštaja, kao i povećanje patrolne delatnosti ispred „Štark Arene“.

U trećem događaju, po prijavi vlasnice ugostiteljog objekta na Novom Beogradu da novinari medijske kuće N1, i pored njene molbe da to ne čine, snimaju unutrašnjost i goste lokala i da je guraju, po nalogu dežurnih tužilaca policijska patrola je izašla na lice mesta i obavila razgovor sa njom. Ona je upućena da može da podnese krivičnu privatnu tužbu.

U četvrtom događaju, po prijavi posmatrača ispred „Prava Evrope“ R.V. da se na izbornom mestu broj 136 u OŠ „Vlada Obradović Kameni“ na Ledinama nalaze dupli birački spiskovi i da je poliven kafom od strane jednog člana biračkog odbora, po nalogu dežurnih tužilaca, policija je obavila razgovor sa zamenikom predsednika izborne komisije D.B. koja je izjavila da je člana izborne komisije Z.L. nepoznato lice udarilo zatvorenom šakom u lice, da je on odbio medicinsku pomoć i rekao da neće pristupiti u prostorije policijske stanice. U razgovoru sa posmatračem ispred „Prava Evrope“ S.M. on je izjavio da mu R.V. nije poznat, a kako glasanje na tom biračkom mestu nije prekidano iz navedenog događaja ne proističu obeležja bilo kog krivičnog dela, pa je naloženo da se ovaj događaj evidentira.

U petom događaju, po prijavi predsednika biračkog odbora na izbornom mestu u Surčinu M.V. da se tu nalaze dva paketa sa po 100 glasačkih listića koji su već zaokruženi, nakon čega su tri lica odnela listiće sa lica mesta, po nalogu dežurnih tužilaca policija je izašla na lice mesta, pa je u razgovoru sa M.V. utvrđeno da su na tom biračkom mestu u OŠ „22. oktobar“ pronađena dva već zaokružena listića, a ne dva paketa. Dežurni tužioci su preko policijskih službenika uputili pozivaoca da ukoliko smatra da je bilo nepravilnosti iste prijavi RIK-u.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je formiralo predmet i uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Republičkoj izbornoj komisiji povodom prijave člana biračkog odbora iz Socijalističke partije Srbije M.Š. da je u kutiji sa glasovima za odbornike Skupštine grada Beograda pronađeno 8 glasačkih listića za koje se pretpostavljalo da su falsifikovani (4 za lokalne i 4 za parlamentarne izbore).

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu kao i osnovnim javnim tužilaštvima u Mladenovcu, Obrenovcu i Lazarevcu nisu stigle prijave niti izveštaji o bilo kakvim uočenim nepravilnostima u vezi sa glasanjem 17. decembra 2023. godine.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je pre izbornog dana formiralo tri predmeta u vezi izbornog procesa u vezi za navodnim falsifikovanjem potpisa.

Ovo tužilaštvo je formiralo predmet i uputilo zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) nakon što su članovi Opštinske izborne komisije GO Savski venac 13. decembra ustanovili da im je dostavljeno 10 glasačkih listića manje nego što je trebalo.

Takođe je formiralo predmet i podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja GIK povodom dopisa od 12. decembra kojim ga je JP „Pošta Srbije“ obavestila da je medijska kuća „Nova S“ 11. decembra objavila tekst u kojem navodi da to javno preduzeće navodno šalje pozive za glasanje „fantomskim“ biračima, pa je u istom dopisu zatražilo od Prvog OJT da se srpeči bilo kakva zlouptreba ovog javnog preduzeća.

Povodom krivične prijave podnete protiv NN lica zaposlenih u GO Savski Venac zbog overe lažnih podataka u dva obrasca, gde stoji da birač J.Z. podržava izbornu listu za izbore za odbornike u skupštini grada Beograda „Grupa građana Ćale ovo je za tebe – Petar Đurić“ i za listu „Srbija na zapadu-Zoran Vuletić – Nemanja Milošević-Da se struka pita-Vladimir Kovačević“, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je formiralo predmet i podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja GIK.

Osnovnim javnim tužilaštvima u Mladenovcu, Obrenovcu i Lazarevcu tokom izbornog procesa nisu prijavljene bilo kakve nepravilnosti. Koordinator za osnovna javna tužilaštva u Beogradu u vezi sa predmetima vezanim za izbore 17. decembra 2023. godine, kojeg je postavio Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu bio je u redovnoj komunikaciji sa dežurnim tužiocima i policijom, kako bi se efikasno reagovalo na svaku prijavu i proverili navodi istih.

Istovremeno, Viša javna tužilaštva u Pančevu, Smederevu i Jagodini saopštila su da nisu podnesene krivične prijave zbog krivičnih dela koja se odnose na nepravilnosti u izbornom procesu.

VJT Kruševac saopštilo je takođe da na području Kruševca, Trstenika i Brusa nije bilo nepravilnosti vezanih za izborni proces tokom izbora za narodne poslanike i gradske i opštinske odbornike 17. decembra 2023. godine, kao i u periodu posle toga.

VJT u Kruševcu je navelo da nisu podnošene krivične prijave za krivična dela protiv izbornih prava, osim što je u Kruševcu, povodom prijave da je u jednom slučaju došlo do povreda izbornih pravila koja se odnose na glasanje van biračkog mesta, odnosno od kuće, formiran predmet i od strane nadležnog osnovnog tužilaštva naloženo prikupljanje potrebnih obaveštenja. U saopštenju, koje je potpisao glavni javni tužilac Bratislav Petrović, navodi se i da je u Trsteniku, povodom vređanja člana biračkog odbora, od strane nadležnog osnovnog tužilaštva naloženo podnošenje prekršajne prijave protiv jednog lica.

Više javno tužilaštvo u Kraljevu saopštilo je takođe da na području nadležnosti tog tužilaštva, kao i osnovnih javnih tužilaštava u Kraljevu i Raški, nije bilo podnetih krivičnih prijava koje se odnose na nepravilnosti u izbornom procesu.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu primilo nekoliko prijava u vezi sa izborima

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu primilo je od PU Novi Sad nekoliko obaveštenja o prijavama građana sa biračkih mesta, na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Srbije, poslanike u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalnim izborima održanim 17. decembra i preduzeće sve radnje i izvršiti potrebne provere svih podnetih krivičnih prijava.

Kako se navodi u saopštenju VJT Novi Sad, na dan održavanja izbora dežurni javni tužilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu od policije je dobio obaveštenje da je više građana prijavljivalo navodnu “kupovinu glasova”, i to u Veterniku, Kovilju i Ljuboviji.

Povodom svih primljenih obaveštenja o prijavama građana, dežurni javni tužilac je naložio postupanje policije radom na terenu, pregledom užeg i šireg lica mesta, obavljanjem razgovora sa podnosiocima prijava, kao i sa drugim građanima i naložio vršenje pregleda video nadzora, kao i preduzimanje drugih radnji u cilju provera navoda prijava.

Dežurni javni tužilac OJT u Novom Sadu PU u Novom Sadu dobio je obaveštenje o više prijava građana sa biračkih mesta u Bačkom Petrovcu, Magliću, Petrovaradinu, Kovilju, Futogu, kao i sa više biračkih mesta u Novom Sadu, koje su sadržale navode da pojedini građani vode sopstvene evidencije birača, a takođe su prijavljivane i navodne nepravilnosti na biračkim mestima.

Povodom primljenih obaveštenja dežurni javni tužilac je nalagao da se utvrdi da li je došlo do narušavanja reda na biračkim mestima, da se utvrdi da li su navodne nepravilnosti ili primedbe konstatovane u zapisniku o radu biračkog odbora i da li je došlo do prekida glasanja na biračkim mestima, kao i da se preduzmu i druge radnje u cilju provera navoda prijava građana i utvrđivanja činjeničnog stanja.

Takođe, povodom događaja kada je aktivista Srpske napredne stranke, oštećena T.S. presretnuta i napadnuta na ulici od strane tri nepoznata maskirana lica, dežurni javni tužilac OJT u Novom Sadu je taj događaj pravno kvalifikovao kao krivično delo Ugrožavanje sigurnosti.

OJT u Bačkoj Palanci na dan održavanja izbora nije primilo bilo kakva obaveštenja od policije koja su u vezi se izborima, niti su nakon održanih izbora OJT u Bačkoj Palanci dostavljene krivične prijave za krivična dela iz grupe Krivična dela protiv izbornih prava.

Nakon održanih izbora u Srbiji, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu dostavljena je krivična prijava građana G.G. podneta protiv NN lica zbog zloupotrebe službenog položaja, u kojoj se navodi da je bez saglasnosti podnosioca prijave kao vlasnika nekretnine, na istoj adresi stanovanja upisano drugo lice, koje je dobilo poziv za glasanje.

Osim toga, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu su dostavljene dve krivične prijave istog podnosioca V.P. iz Beograda zbog krivičnog dela Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, u kojima se navodi da su NN lica u Šapcu na biračkom mestu broj 33, i u Gornjoj Vrnjskoj, na biračkom mestu broj 84, isplaćivala novac u vezi sa glasanjem.

U saopštenju VJT Novi Sad navodi se i to da je 18. decembra OJT u Novom Sadu dostavljena krivična prijava V.P. iz Beograda zbog krivičnog dela Povreda prava glasanja u kojoj se navodi da NN lice na biračkom mestu u Magliću pravi lične spiskove birača koji su izašli, odnosno nisu na izbore.

Javna tužilaštva će, u skladu sa svojim utvrđenim nadležnostima, preduzeti sve radnje i izvršiti potrebne provere svih podnetih krivičnih prijava u vezi sa izborima održanim dana 17. decembra i doneti javnotužilačke odluke u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar