Prvi čovek Mančester sitija zajedno sa Vučićem na utakmici Crvene zvezde

Al Mubarak ima mandat predsedavajućeg Uprave za izvršne poslove, specijalizovane vladine agencije koja vrši savetovanje u oblasti strateške politike za Njegovo Visočanstvo šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram

Čovek koji je nosilac svih najvažnijih funkcija u arapskom svetu Haldun Al Mubarak stiže u posetu Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Haldun Al Mubarak, koji inače jako retko, zbog obaveza, putuje sa timom Mančester sitija, ali njegov današnji dolazak, naročito u svetlu rata u Gazi, pokazuje značaj odnosa Emirata i Srbije, ali i važnost Beograda, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On će, zajedno sa predsednikom Srbije gedati utakmicu Crvene zvezde i Mančester sitija i pored toga što će svako navijati za svoj tim, ali dolazi i kao specijalni izaslanik šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana, predsednika emirata i najmoćnijeg čoveka na svetu.

Al Mubarak ima mandat predsedavajućeg Uprave za izvršne poslove, specijalizovane vladine agencije koja vrši savetovanje u oblasti strateške politike za Njegovo Visočanstvo šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je i specijalni izaslanik predsednika za Kinu, a nadležan je i zanekoliko drugih zemalja u ime UAE.

Član je Izvršnog veća Abu Dabija, što je funkcija koju obavlja od 2006. godine, kao i član Vrhovnog saveta Abu Dabija za finansijska i ekonomska pitanja.

Takođe je član Saveta za istraživanje napredne tehnologije Abu Dabija, suosnivač poslovnog saveta SAD-UAE i Strateškog dijaloga UAE-Francuska, a kopredsedava i Zajedničkim forumom Abu Dabi-Singapur, prenosi B92.

Pored obaveza u vladi, Haldun je generalni direktor i izvršni direktor grupe Mubadala, inovativne kompanije trenutne vrednosti od 276 milijardi dolara sa imovinom u više od 50 zemalja i šest međunarodnih kancelarija.

Kompanijom upravlja od njenog osnivanja 2002. godine i, kroz organski rast, akvizicije i spajanja, nadgledao je kontinuirano generisanje održivih finansijskih prihoda za akcionara Mubadale, Vladu Abu Dabija.

Haldun takođe predsedava odborima nekoliko značajnih kompanija, uključujući Abu Dabi Komeršal Bank, Emirejts Global Aluminium i Emirejts Nuclear Enerdži Korporejšn.

Član je Upravnog odbora Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija (ADNOC) i G42, globalne kompanije za veštačku inteligenciju sa sedištem u Abu Dabiju.

Bio je jedan od ključnih aktera u osnivanju Univerziteta Njujork u Abu Dabiju i član je Odbora poverenika tog Univerziteta.

Od 2008. godine je predsednik Fudbalskog kluba Mandžester Siti, najuspešnijeg kluba Premijer lige u poslednjoj deceniji, koji je trenutno najbolje rangirani fudbalski klub na globalnom nivou po prihodima i cenjen je kao vodeći svetski fudbalski brend.

Haldun je takođe predsednik Siti Futbal Grup osnovane 2013. godine, koja uključuje Mančester sity, Njujork siti i Melburn siti.

Grupa sada ima 13 klubova u okviru svoje globalne mreže, a vrednost joj je procenjena na više od 6 milijardi američkih dolara.

Haldun je karijeru započeo u ADNOC-u, nakon čega je imao nekoliko rukovodećih pozicija u Tavazun Ekonomik Kaunsil (ranije poznat kao UAE Ofsets Grup) pre nego što je preuzeo svoje sadašnje dužnosti.

Diplomirao je ekonomiju i finansije na Univerzitetu Tufts u Bostonu, SAD.Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar