Majstoru bizarna nesreća iscrtala ZVEZDE u očima: Lekar objasnio neverovatan splet okolnosti

U pitanju je električar koji je radio u Kaliforniji kada ga je zastrašujućih 14.000 volti udarilo tokom smene

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto The New England Journal of Medicine

Muškarac star 42 godine imao je zaista težak dan na poslu koji se završio kada je zaradio katarakte u obliku zvezda u oba oka.

Vest o bizarnoj povredi ovog Amerikanca, koji nije imenovan, prvi put je dospela na naslovne strane 2014. godine kada je slučaj objavljen u zborniku radova New England Journal of Medicine. Ali, incident se zapravo dogodio deceniju pre toga. Problem je bio u tome što je pacijent, čak i posle toliko godina, patio od istog problema i oslabljenog vida.

U pitanju je električar koji je radio u Kaliforniji kada ga je zastrašujućih 14.000 volti udarilo tokom smene. Njegovo rame je slučajno došlo u kontakt sa žicom pod naponom, uzrokujući da struja visokog napona prođe kroz telo i “ukrsti se” sa optičkim nervom.

Taj nerv se od miliona nervnih vlakana koja prenose električne impulse iz očiju u mozak. Ove senzorne informacije se zatim obrađuju, omogućavajući nam da vidimo.

Najbizarnija posledica strujnog udara bile su veoma upadljive opekotine na rožnjačama u obliku zvezda. Dr Bobi Korn, vanredni profesor kliničke oftalmologije na Kalifornijskom univerzitetu, lečio je pacijenta zbog čudnog zdravstvenog stanja.

– Optički nerv je sličan žici koja sprovodi električnu energiju. U ovom slučaju, ekstremno jaka struja i visok napon koji su prošli kroz ovu važnu prirodnu “žicu” izazvali su oštećenje samog optičkog nerva – ispričao je svojevremeno lekar za NBC.

Nakon što su prošle četiri nedelje od nesreće, čovek se požalio da još uvek ima problema sa vidom. Detaljnim pregledom je utvrđeno da je imao „upečatljive katarakte na oba oka“ neobičnog oblika, navodi Korn.

Katarakta nastaje kada očno sočivo postane zamućeno, zbog čega je vid zamagljen. One su vodeći uzrok slepila.

Četiri meseca od nesreće, pacijent je podvrgnut operaciji uklanjanja katarakte i stavljanja novog sočiva, što je pomoglo da mu se vid blago poboljša. Međutim, oštećenje njegovog optičkog nerva je nešto što se nije moglo otkloniti. što znači da mu je vid i dalje bio ograničen.

Korn je rekao da je pacijent i dalje prijavljivao ove probleme celih deset godina nakon incidenta.Izvor: Objektiv.rs, Lad Bible

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar