Vučić i Voznijak se obratili medijima: “Voznijak i njegova supruga dobiće pasoš naše zemlje” (VIDEO)

"Tipsarević je video da smo zainteresovani za ovaj deo sveta i on je pomogao da se organizuje da budemo pozvani"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/instagram

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa inženjerom računarstva i suosnivačem kompanije Epl Stivom Voznijakom.

Obraćanje Vučića

– Ponosan što je danas u našoj zemlji. Mi retko imamo ovakvu čast i priliku. istovremeno, kao što znate, bio je uključen u brojne filantropske poduhvate, posebno na obučavanje dece uzrasta od 11 godina. On je ovde sa svojom suprugom. Mi smo već pokrenuli mnogo toga što bismo mogli da uradimo u Srbiji. Za nas je od ključnog značaja bio razgovor o obrazovanju, o visokom ali i srednjem obrazovanju. Ono što želim da je ovo bila jedinstvena prilika za nas da predstavimo projekat Ekspo – kazao je predsednik.

– Verujem da će Vlada Srbije, na moj predlog, tvorcu mikroračunara, legendi IT industrije dodeliti pasoš Srbije. Čestitam gospodinu Vozijaku i njegovoj supruzi. Oni će danas ili sutra postati građani Srbije i to je za nas najveća moguća čast. Da razočaram one koji su tražili neke druge razloge, mislili da je čovek došao zbog novca ovde, čovek je bez dinara došao, sam je platio svoju kartu, ima toliko novca, ali on taj novac ulaže u dobrotvorne svrhe. Da budem sasvim iskren, Janko Tipsarević je mnogo učinio za Srbiju, zamolivši Voznijaka da dođe u Srbiju, a ja ću biti posnosni predsednik koji će im uručiti pasoše i sad možemo da se hvalimo da je kompjuterski genije Srbin koji će najveći deo života da živi u Americi, ali dolaziće neretko i u svoju Srbiju i mi smo srećni zbog toga. Gledaćemo da od njega naučimo što više – istakao je predsednik.

– Ja sam mislio da su sportisti zvezde, da su zvezde radnici u kulturi, da su zvezde neretko i političari…Kakvi, mi smo ništa u odnosu na Stiva Voznijaka. Ovde su dolazile najveće holivudske zvezde, nikad nisam čuo da je neko tolika zvezda kao Voznijak. Kakva pomama u Srbiji – dodao je Vučić i kazao “dobro došli u svoju kuću”.

Obraćanje Voznijaka

– Tipsarević je video da smo zainteresovani za ovaj deo sveta i on je pomogao da se organizuje da budemo pozvani. Ja sad govorim prijateljima, da sam Srbin koji živi u Americi i želim da učim istoriju. Radićemo da dosta više pažnje bude usmereno na Srbiju. Supruga i ja smo uzeli odmor i krenuli iz Amerike da putujemo po gradovima koji leže na Dunavu i nikada pre nismo stigli do Beograda. Zaista je divno i ovo je zaista najsmislenije od svih putovanja i svih počasti koje sam imao. Zaista sam čuo neverovatne priče koje možete da ispričate o ovoj zemlji, ja želim da budem deo toga, da promovišem Srbiju, interese Srbije do kraja života – kazao je Voznijak.

Informatičar i pronalazač Voznijak je tokom godina bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, fokusirajući se prvenstveno na obučavanje dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama, kompjuterskim veštinama.

Poslednjih godina pomogao je u finansiranju preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoji globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog obrazovanja, svesti o ekologiji, satelita i još mnogo toga drugog.

Voznijak je osnovao i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a od nedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji.

Dobitnik je 10 počasnih doktorata inženjerskih nauka.

Voznijak se juče sastao sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar