Volite zagoreli tost? Možda ćete posle ovoga odustati od njega

Problem s ovom reakcijom nastaje zbog aminokiseline poznate kao asparagin

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Jakob Owens

Mnogi vole da pojedu reš pečeni komad tosta, ali stručnjaci upozoravaju da je to opasno. Zašto? Problem je u Maillardovoj reakciji, koja se odvija na temperaturama od oko 120°C.

Problem s ovom reakcijom nastaje zbog aminokiseline poznate kao asparagin, koja je prisutna u krompirima, hlebu, žitaricama, kolačićima i kafi. U istraživanju koju su sproveli naučnici u Švedskoj 2002. godine otkriveno je da Maillardova reakcija koristi asparagin i proizvodi supstancu poznatu kao akrilamid. Ona nastaje upravo kad nam tost zagori i označena je kao vrlo otrovna, prema CAMEO Chemicalsu.

Akrilamid uzrokuje potencijalna oštećenja nervnog sistema, a dugotrajna izloženost može čak da poveća rizik od razvoja demencije.

“Akrilamid prolazi kroz sva tkiva, uključujući placentu, jer ima malu molekularnu težinu i topiv je u vodi”, rekla je za BBC Future Federika Laguci s instituta u Švedskoj.

Postoje i nagađanja da visok nivo akrilamida povećava rizik od raka, ali Rašmi Sinha iz Nacionalnog instituta za rak poručuje: “Da biste mogli reći da nešto uzrokuje rak, morate sprovesti klinička ispitivanja. Ali ne sprovodite klinička ispitivanja sa stvarima koje su možda kancerogene.”

Ipak, možda je bolje da idući put ostavite zagoreli tost sa strane.Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar