Novi incident: Otet tanker u vlasništvu IZRAELSKOG MILIJARDERA, među taocima i mornari sa Balkana

Među mornarima na otetom brodu su državljani Rusije, Vijetnama, Bugarske, Indije, Gruzije i Filipina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/dannysee

Tanker u vlasništvu izraelskog milijardera navodno je otet u nedelju kod obale Jemena sa 22 člana posade.

Američka mornarica prema nezvaničnim informacijama pojačava aktivnosti u toj oblasti pošto su drugi brodovi upozoreni da izbegavaju okolne vode nakon što je zaplenjen “Central park”.

Nova zaplena se dogodila nakon što su Huti, koje podržava Iran, nedavno oteli teretni brod u izraelskom vlasništvu.

Još nije potpuno jasno ko stoji iza napada u Adenskom zalivu iako su prema pojedinim izveštajima Huti pretili brodu ako ne skrene u drugu luku.

Vojska Velike Britanije je uputila upozorenje mornarima u blizini da su u tom području primećene dve crno-bele letelice koje su prevozile osam osoba u vojnoj odeći.

Okolne vode kontroliše jemenska vlada koja se godinama bori protiv pobunjenika Huti koje podržava Iran. Huti su prošle nedelje zaplenili teretni brod u vlasništvu Izraela. Zastrašujući snimci pokazuju helikopter koji je sleteo na brod nakon čega je nekoliko naoružanih napadača nateralo 25 članova posade da klekne.

Кonkretno vlasništvo nad brodovima teško je razaznati zbog različitih kompanija koje poseduju udeo u brodovima ili ih izdaju u zakup.

Mediji, međutim, navode da je “Central Park” u vlasništvu kompanije “Zodiac Maritime” sa sedištem u Londonu koja je pak deo “Zodiac Group” izraelskog milijardera Ejala Ofera.

– Naš prioritet je bezbednost 22 člana posade na brodu – navela je kompanija.

Među mornarima na otetom brodu su državljani Rusije, Vijetnama, Bugarske, Indije, Gruzije i Filipina.

Kompanija je takođe bila na meti usred ranijeg sukoba između Irana i Izraela. Dva člana posade poginula su na jednom od drugih brodova 2021. godine.

SAD su tada navele da je smrtonosni napad dronom došao iz Irana.

Britanska vojska Ujedinjenog Кraljevstva pomorske trgovinske operacije, koja je izdala upozorenje o osam ljudi u vojnoj opremi, kasnije je saopštila da radio izveštaji ukazuju na napad na “Central park”.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar