Ovo je najskuplja destinacija na Balkanu i sigurno ste puno puta bili tamo

Indeks potrošačkih cena u Crnoj Gori je 42,4, što je za Balkansko poluostrvo najveći obračunati indeks

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto; Pixabay.com

Inflacija, rast zarada i drugi makro i mikroekonomski uticaji od Crne Gore napravili su najskuplju destinaciju za život u regionu, ako izuzmemo Hrvatsku i Sloveniju, koje su članice Evropske unije, pokazuju podaci sajta Numbeo.

Prema tim podacima, indeks potrošačkih cena u Crnoj Gori je 42,4, što je za Balkansko poluostrvo najveći obračunati indeks. Indeksom su obuhvaćeni troškovi stanovanja, oblačenja, hrane, prevoza, interneta, komunalnih usluga, namirnica, kao i brojni drugi parametri.

Indeks troškova života je teoretski indeks cena koji meri relativne troškove života u vremenu ili regijama. To je indeks koji meri razlike u cenama roba i usluga i dopušta supstituciju s drugim artiklima kako cene variraju.

Tako, recimo, Crna Gora ima indeks 15,7 kada su u pitanju cene iznajmljivanja stanova, dok je indeks rente u kombinaciji sa ostalim troškovima života 29,7, što je svrstava među skuplje destinacije kada je u pitanju region Južne Evrope. To znači da su cene iznajmljivanja stanova u Crnoj Gori niže za 70 odsto nego u Njujorku, ali smo, prema indeksu rente, čak ispred Hrvatske i Grčke. Ipak prosečna mesečna zarada u Njujorku iznosi oko 4.500 evra, dok je u Crnoj Gori oko 800 evra, prenosi Dan.

Minimalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u septembru ove godine iznosila je nešto preko 847 evra, pokazuju podaci Monstata, što u odnosu na isti period 2020. godine predstavlja rast od čak 201 evro, kako je “Dan” ranije pisao.

Kada je minimalna zarada iznosila 250 evra, minimalna korpa je bila 646 evra, dok je nakon rasta minimalne zarade na 450 evra i minimalna korpa porasla za 200 evra, tačnije za 201, na 847 evra.

Prema poslednjim podacima, izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili su 397,5 eura, a za neprehrambene proizvode i usluge 449,9 eura. Potrošačka korpa samo od jula porasla je za 23 eura, kada je iznosila 824 eura.Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar