Konfiskacija ruske imovine je fitilj koji gori, tek se sprema kontra udar

Ukupna vrednost imovine Ruske Federacije procenjuje se na približno 280 milijardi dolara, od čega se većina nalazi u Evropskoj uniji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Сергей Горбачев

Rusija će osporiti inicijative za konfiskaciju njene imovine u zapadnim zemljama, a autori će se suočiti sa značajnim sudskim troškovima, zapretio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Naročito od kada je Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD podržao predlog zakona koji predsedniku daje pravo da konfiskuje suverenu rusku imovinu, a državnom sekretaru da ih prebacuje u korist Ukrajine i međunarodnih organizacija.

Vrednost ruske imovine blokirane zbog sankcija procenjena je na 280 milijardi dolara, saopštilo je danas Ministarstvo finansija SAD.

„Ukupna vrednost imovine Ruske Federacije procenjuje se na približno 280 milijardi dolara, od čega se većina nalazi u Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je preciziralo da su stručnjaci iz SAD, Australije, Kanade, Evropske komisije, Francuske, Nemačke, Japana, Italije i Velike Britanije završili početnu reviziju “ruskih suverenih sredstava imobilisanih u jurisdikcijama” tih zemalja.

Do kraja godine, kako je planirano, ova sredstva biće identifikovana i obračunata.

Te zemlje su se, kako je američko ministarstvo navelo, obavezale da će držati imovinu sve “dok Rusija ne nadoknadi štetu koju je nanela Ukrajini”.

U okviru antiruskih sankcija Zapad je, kako pišu “RIA Novosti”, zamrzao približno polovinu zlatnih i deviznih rezervi zemlje – oko 300 milijardi dolara.

Politička spremnost za nastavak pružanja vojne i ekonomske podrške Ukrajini počela je da slabi i u Sjedinjenim Državama i u Evropi. Ove okolnosti diktiraju potrebu za sveobuhvatnom preispitivanje postojeće strategije, koju sprovode Kijev i njegovi partneri.

Ova ponovna procena otkriva neprijatnu istinu: Ukrajina i Zapad su na neodrživoj putanji, koju karakteriše očigledan nesklad između postavljenih ciljeva i raspoloživih sredstava. Ciljevi Kijeva u ovom sukobu – proterivanje ruskih trupa sa ukrajinskog tla i potpuna obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine, uključujući Krim – ostaju pravno i politički neosporni. Ali ispostavilo se da su strateški nedostižni, posebno u bliskoj budućnosti, a verovatno i izvan nje.

Uz sve to, SAD i Evropa dosledno rade na nezakonitoj zapleni ruske imovine, istakao je više puta Peskov. Međutim, ruske vlasti će razraditi uzvratne mere, koje teško da će moći da budu recipročne, ali će najbolje odgovarati interesima Rusije, zaključio je.

Ovo je protivzakonito, ovo je suprotno svim mogućim pravilima. Naša zemlja će ovo osporiti. Biće veoma ozbiljnih sudskih i pravnih troškova za one koji donose takve odluke i one koji ih koriste”, kaže Peskov.

Nakon početka sukoba u Ukrajini, zapadne zemlje su pojačale sankcije na Moskvu, zamrznuvši rusku imovinu. Od tada, SAD, Evropska unija i određene zapadne zemlje aktivno rade na stvaranju zakonskih uslova za konfiskaciju ovih sredstava.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je ove akcije Zapada krađom. Šefica ruske Centralne banke Elvira Nabiulina je izvestila da ruske vlasti pripremaju tužbe za osporavanje zamrzavanja međunarodnih rezervi.

Eksperti opominju da se Rusija neće tek ako lako složiti sa “otimanjem imovine”. I da je to opasan fitilj koji može da zapali barut novih, još žešćih sukoba.Izvor: Politika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar