Misteriozno noćno ZUJANJE teroriše građane: Opisuju ga kao „beskonačan ciklus mučenja“

Tajanstvena buka već je zahvatila druge gradove i sela širom Velike Britanije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube/ConnollyCove

Misteriozno zujanje koje se čuje noću u jednom gradiću u Severnoj Irskoj navelo je gradsko veće da istraži njegov izvor, piše britanski Telegraf.

Stanovnici Omaga, u okrugu Tajron, žalili su se da ne mogu da spavaju zbog “upornog zujanja”, a izveštaji o buci prvi put su prijavljeni krajem oktobra.

Odbornik Stiven Doneli rekao je da se misteriozno zujanje, opisano kao drugačije od saobraćajne buke, pokazalo kao ozbiljan problem za stanovnike.

Veće okruga Fermanag i Omag traži da angažuje stručnjaka za otkrivanje porekla zvuka nakon što su početni pokušaji da mu se uđe u trag bili neuspešni.

– Možda je to sezonski fenomen ili je povezan sa vremenskim prilikama, ali ove stvari često ne ispadnu jednostavne i mogu biti iz više izvora. Ono što treba da uradimo je da utvrdimo činjenice i da ovo privedemo kraju, a zatim da preduzmemo mere da to razrešimo – rekao je Doneli za BBC.

Portparolka Gradskog veća je rekao da se istraga do sada pokazala kao izazovna i da zvaničnici razmatraju sledeće korake da identifikuju ovaj problem.

– Zbog velike površine na kojoj je prijavljen zvuk, teško je odrediti tačan izvor. lužbenici trenutno razmatraju upotrebu specijalizovane opreme ili angažovanja specijalizovane kompaniju da pomogne u lociranju izvora buke – rekla je ona.

Tajanstvena buka već je zahvatila druge gradove i sela širom Velike Britanije. U decembru, stanovnici Holmfilda, na zapadu Jorkšira, opisali su kasnu noćnu buku kao „beskonačan ciklus mučenja“.

Fenomen je kokalno poznat kao “Holmfild ham”, i upoređuje se sa onim od mašine za pranje veša ili dizel motora u praznom hodu.

Još 2013. godine naučnici su spekulisali da su misteriozni zvuci, koji neke stanovnike Hempšira drže budnima noću rezultat razmnožavanja riba u obližnjem estuaru.

Stanovnici Hajta, u blizini Sautemptona, navodno su bili primorani da se isele iz te oblasti nakon što su “pulsirajući” zvuci odjekivali njihovim domovima noću.

Nacionalni okeanografski centar u Sautemptonu nije uspeo da rasvetli misteriju.

Međutim, Škotsko udruženje za nauku o moru tvrdi da bi ribe mogle biti odgovorne za bizarni zvuk zujanja.

– Nije nemoguće. Sigurno ima “bučnih riba” u severnom Atlantiku i prilazima Lamanšu – kazao je dr Ben Vilson.

Mužjaci iz porodice latinskog naziva Porichthis emituju karakterističan zvuk kako bi ženki dali do znanja da traže partnera, piše britanski Telegraf.Izvor: Jutarnji.hr

Komentari (1)

Ostavite komentar